A Coface leminősítette Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Coface hitelminősítő, amely nem az országok államadóssága, hanem az országokban működő cégek fizetőképessége alapján minősít, 2006 második negyedében általában is a globális szállítói kockázatok növekedését tapasztalta.
Vágólapra másolva!

Ez a folyamat Európában Magyarország és Törökország esetében leminősítéshez vezetett - olvasható a Coface kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A hitelminősítő Magyarország esetében a növekvő makrogazdasági egyensúlytalanságok és a valutakockázatra hivatkozva A2 negatívról A3-ra sorolta át az országot, vagyis Magyarország kikerült a többek között Portugáliát, Cseh- és Észtországot, valamint Szlovéniát is magába foglaló A2-es rövid távú vevőkockázati besorolási körből.

A magyar gazdaság növekedése (az előző évihez képest 4,6 százalékos ütemben) az első fél évben is folytatódott a befektetések és az export bővülésének köszönhetően. Ugyanakkor az államháztartás hiánya idén elérheti a GDP 8 százalékát, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig - az erős külső eladósodottság és a figyelmeztetően alacsony devizatartalékok mellett - eléri a GDP 7 százalékát. Az ország érzékenyebbé vált egy árfolyamválságra, ami igen költséges lehet a cégek számára, tekintettel a növekvő deviza-hitelállományukra - olvasható a jelentésben.

A nemrégiben bejelentett megszorító programról a Coface megjegyzi, hogy az leginkább adónövelésre, mintsem a kiadások lefaragására alapul, és az nem tett jó benyomást a piacra.