Vágólapra másolva!
Nyáron is sok fiatal kíván tartósan elhelyezkedni a START-kártya segítségével. A kártyát csaknem 5 ezren váltották ki júniusban és július első hetében - tájékoztatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

START-kártyá múlt év októbere óta lehet kiváltani. Azóta 27 556 fiatal kérte a kártya kiadását, közülük 8663-an felsőfokú végzettségűek. Az elbírálást követően 24 900 kártyát adott ki az adóhatóság, 7714-et felsőfokú végzettségűeknek.

Mivel a kártya érvényességi ideje korlátozott, feltételezhető, hogy a fiatalok csak akkor váltják ki, ha konkrét, elfoglalható munkahelyet találnak. Azaz a csaknem 25 ezer kiadott kártya nagyjából ennyi fiatal elhelyezkedését jelenti.

A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizetnek. Nem kell kifizetniük a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási és a 3 százalékos munkaadói járulékot. A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető.

A START-kártya sikere alapján tervezik, hogy azt más társadalmi csoportok is igénybe vehessék. Így például az előzetes javaslatok szerint ilyen kedvezményt kínálnának fel a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyed), ápolási díj megszűnését követően vagy a gyes alatt munkát vállalókat foglalkoztató munkáltatóknak is. Hasonló, de mértékében jelentősebb kedvezményt vehetnének majd igénybe azok a munkáltatók, akik tartósan állást keresőknek, 50 év felettieknek és igen hátrányos munkaerőpiaci területek lakóinak biztosítanak munkát.