Szeptembertől indul a megszorító program

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a program a megszorító csomag menetrendját. A program első intézkedései szeptember elsejétől lépnek életbe. A módosított jövedéki szabályok, a súlyadó és a tb-járulék emelése ekkortól érvényes. A kamatadót szintén szeptember egytől számítják. Ugyanakkor az szja új szabályai csak 2007. január 1-től lépnek életbe. Az evásoknak októbertől kell több adót fizetni.
Vágólapra másolva!

Miután a köztársasági elnök aláírta a pénzügyi megszorításokkal kapcsolatos törvényeket, fontos tudni, hogy mikortól kell alkalmazni a megváltozott szabályokat. Hatályba lépésük időpontja változatos, az elsők a Magyar Közlönyben történő kihirdetéskor lépnek életbe, az utolsók a jövő év második felében.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény új szabályai fő szabályként 2007. január 1-jén lépnek hatályba. Ekkortól változik a lakáscélú kedvezmény is. Aki szocpol kedvezményt, vagy megelőlegezett szocpolt vett igénybe, az mindaddig jogosult - a 2006. december utolsó napján hatályos szja törvény szerinti - kedvezményre, amíg családi pótlékot kap akár csak egy gyermeke után. Másoknál a kedvezmény a törlesztés induló évében és további négy évig jár. Mindkét esetben feltétel, hogy a lakáshitel felvevők a törlesztést még az idén megkezdjék. (az idén még 6,5 millió forint, jövőre viszont legfeljebb 3,9 millió forint éves jövedelemig jár ilyen adókedvezmény.)

A 2006. augusztus 31-ig megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya-, és takarékbetét szerződéseknél az augusztus 31-e után induló első kamatperiódus lesz adóköteles (az adó kulcsa 20 százalék). Az értékpapír árfolyamnyeresége után a 20 százalékos adót csak az értékpapír augusztus 31-ét követő megszerzése esetén kell fizetni.

A társasági adó törvény módosításait - fő szabályként - a 2007. évi adókötelezettségre kell alkalmazni. A közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság és a szociális szövetkezet adóalapját megállapító szabályok csak 2007. július 1-jén lépnek hatályba. A beruházási adókedvezmények változásának hatályba lépéséről külön törvény rendelkezik majd.

Az eva-kulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik. A bevétel két kulcs közti megosztására két módszert kínál a módosítás: vagy a tényleges bevételt kell megosztani a két kulcs között, vagy az éves bevétel egynegyede után további 10 százalékot kell fizetni.

Az áfa törvény módosításait - szintén főszabályként - szeptember 1-jétől kell alkalmazni. A taxiórákat és a pénztárgépeket legkésőbb november 30-ig kell átállíttatni. Az a cég, amelyeknek törölték vagy felfüggesztették az adószámát - amennyiben havi bevalló - a szeptember 15-e után keletkezett áfa-levonási jogával nem élhet. A negyedéves bevallók október 1-jétől, míg az éves bevallók jövő év első napjától nem élhetnek adólevonási jogukkal.

A jövedéki adó törvény módosítása is szeptember 1-jétől hatályos. A lefoglalással kapcsolatos új szabályokat viszont a kihirdetést követő 8. naptól - várhatóan még július vége előtt - alkalmazni kell. Például a lefoglalt gépjármű minden 100 kilogrammja után naponta 200 forintot számol fel költségként a vámhatóság. A cigaretta adóját előre, további két lépésben is megemeli a mostani módosítás. A második emelésre jövő év április 1-jén, míg a harmadikra szeptember 1-jén kerül sor.

A gépkocsik megemelt átírási illetéke is szeptember 1-jétől hatályos. Aki szeptember 1. előtt vásárol autót, és e vagyonszerzést szeptember 15-ig bejelenti, akkor még az alacsonyabb tarifával kell fizetnie az illetéket. (Személyautónál 1890 köbcentiig 15, afelett 20 forint a köbcentinkénti illeték, amely 18, illetve 24 forintra emelkedik.) Egyébként a jövő év első napjával megszűnnek az illetékhivatalok, azok feladatait az APEH veszi át. Az adóhivatalok sem a megszokott megyei rendszerben, hanem regionálisan működnek 2007-től.

A súly-alapú gépjárműadót a jövő év első napjától a kocsi teljesítménye után kell fizetni. Például egy 70 kilowattos középkategóriás, 1300 kilogramm önsúlyú autó után jelenleg az adó 15.600 forint. Az új szabályok szerint az első három évben évi 21 ezer, a 4-7. évben 18.200, a 8-11. évben 14 ezer, a 12-15. évben 11.200, míg a 16. évtől 8.400 forint lesz az adó.

Az adózás rendje új szabályainak többsége már a törvény kihirdetésekor hatályba lép. A törvénymódosítás kihirdetését követő 15. napon - várhatóan augusztus elején - lép hatályba a helyesbített adóra vonatkozó részletfizetési kedvezmény. Az az adózó, aki ez év július 9.-e előtt bevallott adóját az év utolsó napjáig helyesbíti, az a különbözet után nem fizet önellenőrzési pótlékot. Az adókülönbözetre pedig - annak összegétől függően - 12-60 havi részletfizetés jár.

A foglalkoztatott be nem jelentésének jogkövetkezményeit mindig az elmulasztott bejelentéskor hatályos szabályok szerint kell megítélni.

A tb-szabályok - leginkább a járulék százalékok emelkedése, illetve a járulékalapnak a minimálbérről annak duplájára emelése - szeptember 1-jétől hatályosak, de a törvény tartalmazza a járulékok januári újabb emelését is. A biztosítottak a fizetésükből jelenleg 4 százalék egészségbiztosítási járulékot fizetnek. Ez szeptembertől 6 százalékra emelkedik, majd január 1-jétől újabb emelésre kerül sor, akkortól 7 százalék lesz az egészségbiztosítási járulék.

A járulékalap szeptembertől 125 ezer forintra emelkedik a mai 62.500 forintos minimálbérről. A jövő év első napjától 130 ezer forint lesz a minimális járulékalap, amely alól az ettől kisebb valós jövedelemre hivatkozva ki lehet bújni. Viszont akkor is ott marad alsó korlátnak a minimálbér.