Indul a fejlesztési terv vitája

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jén kerül ki a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapjára az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelyről a kormány társadalmi vitát kezdeményez. A program uniós forrásokkal és a magántőke bevonásával egyaránt számol. Hét év alatt összesen 8 ezer milliárd forint fejlesztési pénz elköltéséről szólnak a tervek.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől kezdődik az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi vitája. A közel 100 oldalas tervezet ekkortól kezdve lesz elérhető a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján - derült ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos csütörtöki, a Parlamentben tartott közös tájékoztatóján.

A fejlesztési programra összesen 8 ezer milliárd forint áll rendelkezésre: 6943 milliárd forint uniós és magyar forrás, 1060 milliárd forint pedig a Nemzeti Agrár és Vidékfejlesztési Alapból kerül be a fejlesztésbe. Bajnai Gordon elmondta: a cél az, hogy adott esetben a magánforrásokból is jusson a fejlesztésre. A kormány becslése szerint mintegy 10 000 milliárdra bővülhet az összeg, amennyiben kellő számú magánbefektető tud bekapcsolódni a fejlesztésekbe.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: a választások óta a kiigazításon volt a hangsúly. most a fejlesztést kezdik el. Ehhez azonban mára strukturális reformokon átesett intézményrendszerre van szükség. Bajnai Gordon kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a fejlesztést minden esetben a "lyukas zsákba nem öntünk pénzt"-elve jellemzi majd.

A közzétett tervezettel kapcsolatban várják a véleményeket, augusztus 20-tól társadalmi vitát indítanak a programról, amely egyelőre még nem tartalmaz igazi konkrétumokat, inkább irányelveket, célokat és kereteket fogalmaz meg. Egyértelmű összegek helyett ebben a tervben még csak sávokat mutatnak be - ez lesz a későbbi vita alapja.

A tájékoztatón elhangzott, hogy e célok közül prioritást élvez a foglalkoztatás bővítése és a növekedés biztosítása. Fontos szempont a fenntarthatóság, avégett, hogy a programok életképesek maradjanak az állami vagy uniós támogatás megszűnése után is.

A terv keretében hat kiemelt területen indulnak állami és uniós fejlesztések, így a gazdaság, a közlekedés, a környezetvédelem, a közszolgáltatások, a területfejlesztés és az emberi erőforrások területén. A közzétett irányszámok alapján az utóbbi kettő támogatásainak egymáshoz viszonyított aránya 80:20 vagy 75:25 lesz.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem kivételezett "szigeteket" akarnak létrehozni, hanem az általános fejlődést elősegíteni. Hozzátette, a magántőke helyettesítése egyáltalán nem cél: a tervezett 8 ezer milliárd forintos állami segítségen felül számítanak a magántőke - például PPP-konstrukcióban megvalósuló - beruházásaira.

A forrásokat fele fele arányban osztották el az ágazati és a regionális programokra. Hét régió: Közép-Magyarország (Budapesttel együtt) az Észak-Alföld, Észak-Magyarország, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl szerepel a fejlesztésben.