Nőtt a paksi atomerőmű teljesítménye

Vágólapra másolva!
Befejezték az éves főjavítást a paksi atomerőmű 4-es blokkján, valamint teljesítményét is növelték, a blokk jelenleg 104 százalékon üzemel - jelentette be szerdán az erőmű kommunikációs vezetője.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű teljesítménynövelő programja alapján a 4. blokk birtokában van a 100 százalékon felüli terhelésre vonatkozó engedélynek, ezért az éves főjavítást követően, a visszaindítás után megkezdődött az úgynevezett felterhelés. A délelőtti órákban a blokk elérte a kitűzött 104 százalékos teljesítményt - közölte Mittler István szóvivő.

Tájékoztatása szerint a blokk visszaindításakor a százszázalékos teljesítményszinten végrehajtották az előírt méréseket, ellenőrzéseket és próbákat. A kapott eredményeket előbb a társaságon belül, majd külső szakértővel kiértékelték.

Ezt követően a jegyzőkönyveket átadták az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának, így született meg a döntés a 104 százalékos teljesítményre történő felterhelésről.

Mittler István elmondta: a következő hetekben ismételt ellenőrzéseket, próbákat, méréseket végeznek, s várhatóan hasonló pozitív eredmények tükrében a 4. blokk ez év szeptember végére elérheti a 108 százalékos, minimum 500 Megawattos villamos teljesítményt.