Drágul a cigaretta, csökken a csempészet

Vágólapra másolva!
Szinte biztosan drágulnak a dohánytermékek a közeljövőben, mivel szeptembertől megnövekszik a cigaretta jövedéki adója is. Mégsem kell számítani az illegális kereskedelem élénkülésére, mely áremelés után általában bekövetkezik.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jétől 5,7, a következő év áprilisában és szeptemberében pedig újabb 2,7-2,7 százalékkal nő a cigaretta jövedéki adója, így jövőre várhatóan egy doboz cigaretta ára átlagosan 500 forintra emelkedik. Az adómérték jelenleg 6880 forint plusz a kiskereskedelmi ár 27 százaléka, de minimum 12 630 forint ezerszálanként. Szeptembertől ez az összeg 7240 forint plusz a kiskerár 27,5 százalékára emelkedik, de legalább 13 090 forintra ezerszálanként - írja a Világgazdaság.

Az emelkedés ellenére a jelek szerint mégsem élénkül a feketegazdaság. A júliusban bevezetett szigorított határellenőrzések hatására ugyanis, melyek során akár a lebukott csempészek gépkocsija is elkobozható, látványosan csökkent a feketepiacra szállítók száma a legveszélyeztetettebb ukrán határszakaszon. A vámhatóság az átvizsgálás során autószerelőket is alkalmaz, akik ismerik az egy-egy járműfajtában kialakítható rejtekhelyeket, valamint a munkát keresőkutyák is segítik.

A forgalmazási adatok a legális cigarettapiac felélénkülését mutatják a térségben. Az áttörést a gyártók által rendelt adójegyek jelzik legjobban: míg januárban 45 ezer adójegyet adtak ki, addig júliusban ennek már több mint a dupláját. Az adójegy megléte bizonyítja azt, hogy a forgalomba kerülő dohánytermék után megfizették az általános forgalmi és a jövedéki adót. Elsősorban az olcsóbb márkákra van kereslet, ezzel pótolva a rendkívül alacsony árú ukrán csempészcigarettát.

A szeptemberi adóemelés EU-s kötelezettségből fakad, hiszen Magyarország 2008-ig kapott haladékot arra, hogy elérje az adóterhek harmonizációjának megfelelő adóemelést a cigarettáknál. A jelenlegi uniós szabályozás értelmében, a jövedéki adó mértéke nem lehet kevesebb a legnépszerűbb árkategóriájú termékek esetében, mint a kiskereskedelmi ár 57 százaléka és 64 euró, azaz 17 280 forint ezerszálanként. Az emelés a Magyarország által támogatott WHO-célkitűzés elérését is segíti, mely szerint a dohányzás egészségügyi kárainak csökkenése érdekében, a hozzáférést az adók és árak emelésével kell korlátozni.