Többen igényelhetnek diákhitelt

Vágólapra másolva!
Jelentős változások lépnek életbe keddtől a diákhitelezés területén. Egyrészt szélesebb kör juthat ilyen hitelhez, és van akinek emelkedik az összeghatár, valamint később kell csak elkezdeni a törlesztést.
Vágólapra másolva!

A múlt héten megtartott kormányülést követő tájékoztatók alapján úgy tűnt, ezek a módosítások egy friss kormányrendelet eredményei, holott ezekről a miniszterek már áprilisban döntöttek - írja a Világgazdaság. Feltehetően az történhetett, hogy miután a kormány szerdán a hallgatói támogatásokról határozott, célszerűnek tartotta ezzel összekötni a diákhitelezés területén bekövetkező kedvező fejleményeket is. Holott ez utóbbi esetben nem állami juttatásról van szó, hanem egy olyan lehetőségről, amelynek következtében igen jó feltételekkel vehetnek igénybe hitelt a hallgatók. A rendszert működtető Diákhitel Központ nem képez ugyan profitot, de a szerződés szerint az egykori diákoknak vissza kell fizetniük a tartozásukat.

A módosítások egyike, hogy bővül a jogosultak köre. A magyar felsőoktatási intézmények hallgatói a jövőben képzési típustól függetlenül vehetnek fel kölcsönt, tehát nem zárják ki e körből a szakirányú képzésben részt vevőket, illetve a doktoranduszokat. Jogosultak lesznek továbbá azok a honfitársaink is, akik az Európai Gazdasági Térség (EGT) - az uniós tagállamok mellett még több nyugat-európai ország is ide tartozik - akkreditált intézményeiben szeretnének diplomához jutni.

A költségtérítéses hallgatók számára komoly anyagi megterhelést jelent az egyetemre, főiskolára járás, ezért biztosan örülnek annak a lehetőségnek, hogy számukra 40 ezer forint lesz a felvehető összeg felső határa - az államilag finanszírozottaknak marad a 30 ezer -, amennyiben vállalják a magasabb törlesztési hányadot: nekik a jövedelmük nyolc százalékát kell fizetniük, szemben a többiek hat százalékával. Arra a súlyos problémára azonban csak részben jelent gyógyírt a kormányrendelet, hogy egyre több diplomás sokáig nem tud elhelyezkedni. A hallgatói jogviszony megszűnését követően mostantól ugyanis nem azonnal, hanem csak három hónap elteltével kell az első törlesztőrészletet kifizetni - továbbra is függetlenül attól, hogy valakinek van-e munkája vagy nincs. Az első két évben a minimálbér, majd ezt követően a két évvel korábbi jövedelem hat vagy nyolc százalékát kell kötelezően törlesztésre fordítani. Egyszerűsödik az ügymenet is. A jogosultsági idő ezentúl mindenki számára legalább tíz szemeszter lesz. Ha egy szakképzési ideje ennél több, akkor a jogosultsági idő is ugyanennyire növekszik, de legfeljebb 14 félév lehet. Megszűnik az igénylésre vonatkozó 35 éves korhatár. Ehelyett a 40 év lesz a vízválasztó, e fölött már nem lehet igényelni hitelt.