Az euró bevezetése 2012-re tolódott

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót ezután két éven belül lehet bevezetni. A 2007-es költségvetés ennek ellenére rendkívül szigorú lesz. A miniszterelnök erről azután tájékoztatta a sajtót Kuncze Gáborral közösen, hogy az SZDSZ frakciójával a konvergenciaprogramról egyeztetett kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint 2008 és 2010 között három százalék alatt lesz a hiány, csökkenő tendenciát mutat az államadósság, alacsony lesz az infláció és ehhez képest alacsonyak a kamatok. Ezután kitért arra, hogy az eurót "ehhez képest plusz két éven belül realitás bevezetni". A miniszterelnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a konvergenciaprogram nem az euró bevezetésének időpontjáról szól.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta: a liberális párt olyan programot támogat, amelyik a lehetséges legrövidebb időn beül állítja helyre az egyensúlyt, és emellett következetesen végigviszi a reformokat. Mint mondta, egyetértés van abban, hogy a kormányzati ciklusban rendkívül következetes gazdaságpolitikát kell folytatni, kellő költségvetési szigorral, mert ezek együtt képesek megteremteni az ország egyenletes, gyors és fenntartható növekedési pályára állításának a feltételrendszerét.

A KDNP szerint a miniszterelnök és pénzügyminisztere eddig folytatott gazdaságpolitikája sorozatosan lejáratta hazánkat az Európai Unió közössége előtt. Az MDF közleményében furcsának nevezte, hogy miközben Gyurcsány Ferenc nem kívánja meghatározni az euró bevezetésének céldátumát, addig az ehhez szükséges pénzügyi és államháztartási feltételek megvalósulására nézve mégiscsak jóslásokba bocsátkozik.