Milliárdosra becsüli a viharkárt a MABISZ

Vágólapra másolva!
A Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) beérkezett adatok szerint jelentősen nőtt a vasárnapi vihar miatt bejelentett károk száma, a végleges kárérték pedig milliárdos nagyságrendű lesz - közölte a szervezet szerdán.
Vágólapra másolva!

Szerda reggelig mintegy 3.500 lakás- és épületbiztosítási kárbejelentés érkezett a magyar biztosítókhoz. A becsült kárösszeg meghaladja a 420 millió forintot (ebből a legnagyobb állománnyal rendelkező Aegon Biztosító 150 millióval részesedik). A lakásbiztosítási károk mellett megkezdődtek a gépjárművek casco kárbejelentései is: az első két napban 133 ilyen kárigény érkezett a biztosítókhoz, kárösszegük 64 millió forint. Az eddigi tapasztalatok szerint az első napokban csak a károsultak kisebb hányada jelenti be a kárát, így a hét végére látható majd pontosabban a végleges kárérték.

A személyi sérülésekkel kapcsolatban a MABISZ újra felhívja az érintettek figyelmét, hogy érdemes mindenkinek megnéznie a biztosítási kötvényeit, hiszen a lakásbiztosítás, az életbiztosítás, de akár egy bankkártya is tartalmazhat balesetbiztosítást, valamint a munkaadók is köthettek az alkalmazottaikra ilyen jellegű biztosítást.

A MABISZ térképet is készített a budapesti kárbejelentésekről, amely tükrözi azt is, hogy hol okozta a legnagyobb károkat a vasárnap esti vihar. A budai oldalon kiemelkedik az I. a II. és a XI. kerület. A pesti oldalon szigetet alkot a belváros, majd Kőbányán és Rákoskeresztúron regisztrálták a legtöbb kárt.

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító az MTI-hez eljuttatott közleményében szerda délig 1.500 kárbejelentésről számolt be. Az eddig beérkezett kárbejelentések mintegy 60 százaléka Budapestről érkezett. A becsült kár értéke már elérte a 150 millió forintot. A bejelentett károk 30 százalékát a biztosító telefonos bejelentés és ügyintézés alapján már rendezte is.