Minden receptért 200 forintot fizettetnének

Vágólapra másolva!
A jövőben valamennyi orvosi vény kiváltása után egységesen 200 forint összegű receptdíjat fizetnek majd a biztosítottak. A kormány ma kezdődő kétnapos ülésén dönt az egészségügyi reformokról.
Vágólapra másolva!

Ha a kormány a ma kezdődő őszödi ülésén úgy dönt, kétszáz forint lesz a receptdíj. Megszűnik a térítésmentesen felírható gyógyszerek köre, melyeket a súlyos betegségben szenvedők kapták, és a közgyógyellátottaknak is ugyanennyit kell fizetni a vények után. Indokolt esetben azonban a betegek visszatérítést kaphatnak, írja a Világgazdaság.

Előkészítik a háziorvosi gyógyszerkeret rendszerét, melyet az úgynevezett irányított betegellátásban dolgozó 1600 háziorvosnál már évek óta alkalmazza a biztosító. A tervek szerint a doktorok olyan informatikai programot kapnak a biztosítótól, amelyből kiderül, hogy az egy-egy betegségre való hatóanyagból hányféle nevű és árú gyógyszert támogat a tb, és melyik a legolcsóbb.

A költséghatékonyan gyógyító orvos jutalmat kap, a keretét túllépő szankcionálása azonban egyelőre nincs napirenden. A keret összegét a doktorok eddigi rendeléséhez vagy az adott térségben felhasznált gyógyszerek átlagához mérten állapítják meg. A háziorvosok összesen a patikaszerek 60 százalékát írják fel, sok esetben a szakorvosok javaslatára. Idén a tb gyógyszerkiadása megközelíti a 400 milliárdot, míg 2004-ben ez az összeg 298 milliárd forint volt.

Bővül az olcsó készítmények referenciaárához viszonyított, fix összeggel támogatott medicinák köre is. Csak azok a készítmények maradhatnak fönn a tb-listán, amelyek ára 30 százalékkal kisebb a referenciatermék áránál. Szigorúan ellenőrzik, hogy a tb-támogatásra szánt termék valóban innovatív-e.

Bevezetnék az úgynevezett vizitdíjat, azaz a betegek gyógyításiönrész-fizetését is, melynek összege az alapellátásban alkalmanként 300 forint lesz, maximum évi hatezer forint, ami húsz orvos-beteg találkozást jelent. A krónikus betegek érdekében lehetőséget adnának arra, hogy egy alkalommal több receptet is felírjon számukra az orvos, így hosszabb időre elég a megfelelő gyógyszer, s mentesülnének a gyakori vizitdíjfizetés alól. A tervek szerint a vizitdíj 600 forint lesz, ha a beteg saját orvosa helyett mást keres föl vagy ügyeletben megy orvoshoz, ha pedig házhoz hívja a doktort, ezer forintot kell fizetnie. Kórházban a bent töltött időtől függően pár ezertől - maximum - tízezer forintig terjedhet a kifizetendő összeg. A hatóságként működő biztosítói felügyeletről is dönt a kormány, mely fogyasztóvédelmet lát el, minősíti a gyógyintézményeket, felügyeli a gyógyszerpiacot, valamint várhatóan döntést hoz a patikaszer-forgalmazás liberalizációjáról is.

Radikális reform kell - hangoztatta tegnap egy budapesti fórumon a ma kezdődő kétnapos kormányülésre is utalva a szakminiszter. Az önkormányzati egészségügyi konferencián Molnár Lajos elmondta: a koalíció egyetért az ágazat átalakításáról, így az idén megkezdődik a Zöld könyvben leírtak végrehajtása. Előbb azonban tisztázni kell, miért felel az állam, és mi az egyén pénzügyi felelőssége saját egészségének megőrzésében, gyógyulásában, valamint tisztázni kell a kórháztulajdonosok kötelességét is. A tb-től kapott működési pénzekből sok százmilliárdos beruházások finanszírozása nem tartható, ez ugyanis a tulajdonos dolga. A beruházásokat üzleti tervhez kell kötni, melyben a tulajdonos garanciát vállal az intézmény működésének zavartalanságára - hangsúlyozta Molnár Lajos.

A következő hét évben az uniós forrásokból ezer milliárd forint juthat az ágazatnak, ebből pedig új, a szükségleteknek megfelelő struktúra jöhet létre. Az ágazatban dolgozók száma pedig további 40-50 ezerrel nőhet.