Hetekig vizsgálják a konvergenciaprogramot

Vágólapra másolva!
Legkorábban szeptember végén értékeli az Európai Bizottság a most elkészült magyar konvergenciaprogramot - erősítette meg a testület szóvivője, Amelia Torres pénteken.
Vágólapra másolva!

Jelezte, hogy a témáról egyelőre semmilyen előzetes kommentár nem várható, mert az értékelés csak most kezdődik, és várhatóan néhány hetet igénybe vesz.

A véglegesített program délután megérkezett Brüsszelbe - mondta el a szóvivő az MTI-nek.

Az EU brüsszeli végrehajtó szervének szokásos napi sajtótájékoztatóján Joaquín Almunia pénzügyi felelős szóvivője arról is beszélt, hogy a programban nem kötelező egyértelmű céldátumot említeni az euró bevezetésére. Hozzátette, a testületnek nem is okoz meglepetést, ha ilyen időpont nem szerepel a dokumentumban. Mint mondta, érthető, ha a kormány később kívánja meghatározni a belépés dátumát.

Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy a programban szereplő célszámokból nagyjából kikövetkeztethető a várható dátum.

A konvergencia- és a - közös pénzövezeten belüli országok által készítendő - stabilitási programok fő célja, hogy középtávon, mintegy öt évre meghatározzák a kormány célkitűzéseit az adósság és a hiány tekintetében - emlékeztetett Torres.

Az EU a decemberben beadott program év eleji értékelésekor kérte a magyar kormányt arra, hogy szeptemberre dolgozza át a konvergenciaprogramot, egészítse ki azt konkrét és szerkezeti jellegű intézkedésekkel, a költségvetési stratégia részletezésével.

A program előkészítésekor a kormány ezúttal az uniós szervekkel is egyeztetéseket folytatott, és előzetesen több pozitív reakciót kapott az illetékesektől.

Gyurcsány Ferenc július végén Joaquín Almuniával találkozott Brüsszelben, e héten pedig az euróövezeti országok csoportjának pénzügyminiszteri tanácsát irányító, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel tárgyalt. Az Európai Központi Bank elnökével, Jean-Claude Trichet-vel Medgyessy Péter volt kormányfő, utazó nagykövet folytatott tárgyalást a témában.