Erősítené a kormány a fogyasztóvédelmet

Vágólapra másolva!
A közszférában beindult létszámcsökkentés nem érinti a fogyasztóvédelem területét, sőt inkább létszámbővítésről lehet beszélni - mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője az Egerben megrendezett szlovák-magyar-román fogyasztóvédelmi konferencia sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kormányzati szándék van a területi szervezetek megerősítésére - jelentette ki Wittich Tamás főigazgató. Véleménye szerint a fogyasztóvédelem "a reneszánszát éli majd" az elkövetkezendő években.

A fogyasztók erősen differenciáltak, van egy réteg, amelyet a tudatosság jellemez, és képes megvédeni érdekeit. A hátrányos helyzetben lévők és az alacsonyan iskolázottak viszont nincsenek tisztában jogaikkal, ezen változtatni kell. Határozott szándék az is, hogy a jogos vásárlói panaszok orvoslását meggyorsítsák - összegezte a szervezet céljait a főigazgató.

A konferencián sor került a Heves megyei és a romániai, határ menti Bihor megyei felügyelőség közötti együttműködésre, amelynek keretében a jövőben közös ellenőrzésekre, illetve tapasztalatcserékre, tanulmányok készítésére kerül sor - mondta Pintér István, a Heves megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője.

Románia az EU-csatlakozás után nehéz helyzetbe kerül, mert határai az unió határai lesznek, és meg kell állítaniuk a nemkívánatos termékek bejövetelét - jegyezte meg Dobrescu Eugen, a román fogyasztóvédelmi főfelügyelőség igazgatója.

Hozzáfűzte: a szerződéstől a magyar fél segítségét várják, például az áruk elemzésének területén. Magyarországnak európai szintű laboratóriumai vannak, amelyekkel Románia még nem rendelkezik, ezért szükség esetén számítanak majd a magyar partnerek segítségére - hangsúlyozta az igazgató.

A konferencián értékelték a fogyasztóvédelem területére vonatkozó szlovák-magyar együttműködési megállapodást. Elhangzott, ma már természetes, hogy mindkét ország lakói, főként a határok mentén élők a hatóságokhoz fordulnak problémáikkal.

Ezért arra törekszenek, hogy minél szélesebb körben tudassák a lakossággal, hol és milyen jellegű panaszokat orvosolnak a két ország szervezetei.