Százmilliárdokat spórol az állam a kedvezményeken

Vágólapra másolva!
A lakossági gázár, az utazási költségek és a gyógyszerárak támogatására az állam minden évben több száz milliárd forintot költ. A támogatási kasszák tervezett csökkentésekor piacidegenségre, túlfogyasztásra, vagy társadalmi igazságtalanságra hivatkoznak, a lépés azonban elsősorban a sokak által hiányolt állami kiadáscsökkentés eszköze.
Vágólapra másolva!

A költségvetésnek minden évben körülbelül 700 milliárd forintos kiadási tételt jelent a gáz, a gyógyszer és a tömegközlekedés területén alkalmazott árkiegészítési rendszer, ami a magyar GDP durván 3 százaléka. (A lakástámogatások évente csak 10-20 milliárd forintot visznek el, azok visszafogása pedig több gonddal járhat, mint előnnyel.) A lakossági gázárakat 150-200, a gyógyszerárakat 350-380 milliárd forinttal támogatja az állam, a fennmaradó részt a több tucatnyi különféle utazási kedvezmény viszi el.

A jelenlegi rendszerek átalakítása mellett általában azt az érvet hozzák fel hivatalos helyről, hogy azok nem a rászorultságot veszik figyelembe elsősorban, hanem alanyi jogon juttatnak jelentős összegeket szociálisan indokolatlanul. Tény, hogy a magyar kompenzációs kasszák európai összehasonlításban rendkívül nagyok. A támogatások tervezett csökkentése ellenére a konvergenciaprogram alapján, a pénzbeni társadalmi juttatások GDP-hez viszonyított aránya 2008-ig még nő is, 15,5 százalékról 15,6 százalékra, és csak azután mérséklődhet.

Gyógyszer-ártámogatás

Gyógyszer-támogatásra egy évben többet költ a magyar állam mint felsőoktatásra és kultúrára összesen - áll az Egészségügyi Zöld Könyvben. Majdnem ugyanannyit költünk el ilyen célra, mint fekvőbeteg-ellátásra, ami a világon egyedülálló. Ma Magyarországon egy közgyógyellátottra évente 103 doboz gyógyszer jut átlagosan, ugyanakkor évente több száz tonna gyógyszer kerül a szemétbe. A gyógyszer-támogatások csökkentésének legfőbb kimondott célja az indokolatlan gyógyszer-túlfogyasztás mérséklése, a medicinák túlzott fogyasztása ugyanis már a gyógyításra fordítható összeg rovására megy.

A költségvetési törvény eredetileg 298 milliárd forintra tervezte a gyógyszerkassza idei kiadásait, de azok már most 350 milliárdnál tartanak. A kassza egyébként minden évben rendre túllépi az előzetesen tervezett keretet, tavaly például 22,8 százalékkal, több mint 60 milliárd forinttal. A kiadások emelkedését nem a gyógyszerforgalom emelkedése, hanem a drágább gyógyszerek kereslete okozza - szögezi le az Állami Számvevőszék. A támogatott gyógyszerek forgalma az ezredfordulós 197,1 milliárd forintról 2005-re közel két és félszeresére, 468,6 milliárd forintra nőtt, míg a nem támogatott medicinák értéke 45,9 milliárdról 78,6 milliárd forintra nőtt.

Fotó: EPA
Keserű pirula

A Zöld Könyv szerint a gyógyszerkiadások visszafogásának nemzetközileg legelfogadottabb és leghatásosabb eszköze a magas árú, originális gyógyszerek helyettesítése olcsóbb, azonos hatóanyag-tartalmú generikus készítményekkel. Az erre tett magyarországi kísérletek eddig nem jártak sikerrel, a generikus gyógyszerek piaci részesedése 1997 és 2005 között, a nemzetközi trenddel szemben 31-ről 26 százalékra esett vissza, pedig Magyarország jelentős generikus gyógyszergyártói kapacitással rendelkezik.

A szaktárca ősszel dolgozza ki a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, az viszont már most biztos, hogy a teljes ártámogatási rendszer átalakul. A szisztéma igen bonyolult, sok esetben az orvos sem tudja, mennyibe kerül a felírt gyógyszer. Ami tudható, 2007. január elsejétől az eddig ingyenesen kapható, 100 százalékban támogatott gyógyszerek esetében önrészként 300 forintos térítési díjat kell fizetni. A súlyos betegek és a rászorulók a jövőben is kiemelt támogatással juthatnak hozzá a gyógyszereikhez.

A korábban kitudódott tervek szerint nyilvánossá teszik a gyógyszerárak és az ártámogatás teljes rendszerét, így csak a bizonyítottan hatásos és költséghatékony gyógyszereket hagynák a támogatási rendszerben. Szigorítják a gyógyszerfelírás szabályait, a generikus gyógyszerek pedig nagyobb támogatást kapnak. A versenyhelyzet erősítésével, a nyilvános árképzés megteremtésével csökkenhet az OEP által gyógyszer-támogatásra kifizetett összeg.