Bokros: a tesze-toszaság most tragédia lenne

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint tragédia lenne, ha a reformokat tesze-tosza politika váltaná fel. Bokros szerint Magyarországon a jelenlegi helyzetben nincs alternatívája a reformoknak. A volt pénzügyminiszter szerint igen fontos, hogy a kormány a nemzetközi közvéleményt is győzze meg eltökéltségéről.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos szerint ha a radikális, gyors egyensúlyteremtést és a reformok megvalósítását egy tesze-tosza politika váltja fel, amellyel javítani kívánják a kormány népszerűségét, az tragédia lesz az ország számára.

A volt pénzügyminiszter a közszolgálati televízió pénteki Nap-kelte című adásában kijelentette: a magyar gazdaság helyzete elég rossz ahhoz, hogy ne legyen alternatívája a gyors és határozott stabilizációs és reform intézkedéseknek.

Bokros Lajos hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a stabilizáció és a reformok melletti elkötelezettségről meg kell győzni a nemzetközi közvéleményt is. "A nemzetközi közvélemény, a piacok nem személyeket, hanem politikákat támogat" - mondta.

A volt pénzügyminiszter megfogalmazása szerint az elmúlt napok eseményei rossz üzenetet hordoznak a gazdaság számára, mert ha azzal kerül az ország a világlapok címoldalára, hogy ég a Magyar Televízió székháza, akkor ez nyilvánvalóan más képzetet nem kelthet, csak egy súlyos belpolitikai válság képzetét. Ez lélektani tényezőként hathat arra, hogy a nemzetközi tőke elforduljon Magyarországtól.

"A gazdaság fele részben lélektan. Főként egy olyan országban, amely ennyire kicsi, ennyire nyitott és ilyen mértékben ezer szállal fűződik a világgazdasághoz, tehát függ attól, hogy a nemzetközi vállalatok teljesítik-e az exportjukat, továbbra is befektetnek-e, a külföldi jövedelemtulajdonosok megveszik e a magyarországi állampapírokat" - mondta Bokros.

Bokros Lajos szerint három nap után nagyon nehéz lenne végső összegzést és értékelést adni az eseményekről, de a nemzetközi közvélemény, sajtó mindenképpen tudja, hogy önkormányzati választások elé néz az ország, ezek az önkormányzati választások, hogyha békében, rendben lezajlanak, akkor a következő időszakban új választási kampány korszak nem köszönt az országra, tehát elvileg lehetne nyugodtan kormányozni.

A volt pénzügyminiszter megismételte azt a véleményét, hogy az államháztartási reformokat érdemes lett volna már a nyáron kidolgozni, mert úgy kerülhetett volna be hatásuk a jövő évi költségvetésbe. A reformokkal kapcsolatban kiemelte azt is, hogy szükség van azok társadalmi támogatására, megvalósulásukhoz ugyanis szükséges az emberek aktív részvétele is. Megjegyezte: a társadalmi szerződések megkötéséhez is bizalmi tőkére van szükség. "Itt van egy súlyos hitelességi deficit, amit nehéz lesz átlépni" - mondta.