Határon átnyúló bioetanol

Vágólapra másolva!
Magyar befektetők a Vajdaságban akarnak újabb üzemanyaggyárat építeni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy félmilliárd dolláros fejlesztés részeként hét magyar és egy amerikai cég bioetanol-üzemet épít a vajdasági Nagybecskereken, a helyi önkormányzattal hétfőn írják alá a szerződést.

A Magyar Bioetanol Egyesület elnöke, Rácz János annyit közölt a Népszabadsággal, hogy komplex mezőgazdasági programról van szó, amelynek csupán egy része az üzem. Rácz egyébként vezetője és áttételes tulajdonosa annak a Biotech Energy Kft.-nek, amely Hajdúsámsonon és Marcaliban már bejelentett hasonló terveket.

A félmilliárd dollár nagyságrendileg megfelel az összes eddig Magyarországon bejelentett -bioetanol-üzem létesítési tervének. Ha mind megvalósul, évi összesen 2,5-3 millió tonna kukoricát fog igényelni, ami nagyjából a hazánkban erre a célra megtermelhető teljes mennyiség.

Gőgös Zoltán, a magyar agrártárca államtitkára szerint elképzelhető, hogy a Vajdaságban tervezett üzemet a környékbeli területekről lássák el, de tény, hogy Szerbia jelenleg behozatalra szorul kukoricából elsősorban Magyarországról. Rácz szerint az üzembe a környékről szállítanának alapanyagot, így nem lenne szükségük importra.

Gőgös egy szakmai fórumon kijelentette: Magyarországon az energianövények termesztésére a jövőben mintegy egymillió hektár állhat rendelkezésre. Ebből 400 ezren lehetne gabonát, főként kukoricát termeszteni, és mintegy 250 ezerről lehetne repcét betakarítani. A 2,5 millió tonna gabonából 800 ezer tonna bioetanolt lehet majd előállítani, ebből itthon 300 ezer tonnát lehetne eladni. A repcéből készülő biodízelből 250 ezer tonnát lehetne előállítani.