Ezrekkel kisebb a rezsi a támogatásokkal

Vágólapra másolva!
A háztartások számára a rezsivel kapcsolatos kiadások különösen a hidegebb idő beálltával válnak nagyobb teherré. A főleg az önkormányzatoktól igényelhető támogatások havonta több ezer forinttal mérsékelhetik az egyre magasabb összegről szóló rezsiszámlák költségeit.
Vágólapra másolva!

A lakásrezsi-támogatásoknak alapvetően két fő típusát lehet megkülönböztetni. Az egyik a fogyasztás után jár: bizonyos határértékekhez kötve főleg a kisfogyasztókat támogatják alacsonyabb hatósági tarifákkal. Az állami kompenzációt általában nem kell igényelni, ezekhez automatikusan hozzájut a fogyasztó, hiszen a szolgáltató eleve beépíti áraiba.

Részben ilyen a gázárkompenzációs rendszer is, ez 1500 és 3000 köbméteres határokhoz köti a növekvő fogyasztással fordítottan arányos támogatási mértékeket. A villamosenergia árát is hasonlóan támogatják, az általános ("A") tarifával vételező lakossági fogyasztók évi 1320 kilowattóra (havi 110 kilowattóra) fogyasztásig kedvezményes tarifával vételezhetik a villamos energiát. Ezek alapján a lakossági ügyfelek az éves fogyasztás 1320 kilowattórát meg nem haladó részére kilowattóránként 36,24 forintot fizetnek áfával, míg az e fölötti fogyasztásrészre a tarifa kilowattóránként 37,68 forint áfával. Az éjszakai áram olcsóbb, ezért kilowattóránként 21,24 forintot kell fizetni áfával. A határértéket a gazdasági tárca szakértői a világítás, a hűtőgép, a mosógép, a televízió, a rádió, a vasaló, a porszívó és a hajszárító négy fő általi szokásos használatával számolták ki.

A másik fő támogatási típus a szociális rászorultság alapján jár; ezeket általában a helyi önkormányzatnál kell igényelnie az ügyfélnek. A szociális rászorultság igazságosabb, és a fogyasztás után járó támogatások megszüntetésével szakemberek szerint csupán ennek lehet létjogosultsága. Igaz, ma Magyarországon a papíron rászorulónak nem tekinthető családokban is igen komoly problémát okozna a számlák kifizetése, ha ezeket az alanyi jogon járó támogatásokat egyszerre megvonnák.

Szociális gázártámogatást azok igényelhetnek, akiknek az éves gázfogyasztása nem éri el a 3000 köbmétert, akik pedig 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztanak nagyobb támogatásra számíthatnak. Ez a támogatási forma a háztartások mintegy 86 százalékát érinti. A jogosultak a fogyatékossági támogatásban vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülők és a nagycsaládosok, de csak akkor, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát (2006-ban 51 600 forintot), egyszemélyes háztartás esetén 300 százalékát (2006-ban 77 400 forintot). További feltétel, hogy az éves háztartási célú gázfogyasztás meghaladja az 1500 köbmétert, de ne érje el az 5000 köbmétert. Az átlagos támogatás összege 1500 és 3000 köbméter fogyasztás között havi átlag 833 forint, 3000 és 5000 köbméter között pedig havi 3833 forint.

A fogyasztás után és szociális alapon is járhat dotáció

A gázártámogatási igénylőlapok mellé csatolni kell a fogyatékossági támogatás, illetve a magasabb összegű vagy nagycsaládosként igénybe vett családi pótlék folyósítását igazoló iratot vagy annak fénymásolatát és az előző havi jövedelemre vonatkozó adatokat igazoló iratot vagy annak fénymásolatát. Mellékelni kell továbbá az igénylés beadását megelőző hónap gázszámláját is, társasházi közös gázmérő esetén a közös képviselő által kiadott igazolást a gázmérő azonosító számáról. Az igazolást a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti jegyzőhöz kell eljuttatni legkésőbb október 31-ig.

A távhőszolgáltatási díjkompenzációra jelenleg az a lakossági fogyasztó jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 45 000 forintot, vagy egyedül neveli gyermekét, vagy egyedül él és havi nettó jövedelme nem haladja meg az 55 000 forintot. A távhőszolgáltatási díjkompenzáció havi összege azoknak, akik nem kapnak kormányzati támogatást májusban és decemberben 2500 forint, júniustól novemberig 800 forint, míg január és április között 4000 forint. Azon családok számra, amelyek kapnak kormányzati támogatást, a távhőszolgáltatási díjkompenzáció havi összege januárban és februárban 4000 forint, márciusban 2000 forint, áprilisban 3000 forint, májusban 1500 forint, júniustól novemberig 800 forint, decemberben pedig 2500 forint.