Az állam visszafizeti a regisztrációs adót

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság határozatának megfelelően visszafizeti az állam a regisztrációs adó jogalap nélkül beszedett részét; a visszamenőleges rendezés költségei körülbelül 8-10 milliárd forintos állami kiadást jelentenek - közölte a kormányszóvivő szerdán.
Vágólapra másolva!

Az jogosult visszatérítésre, aki a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizette és nem hárította tovább másra, vagy aki kötelezett lett volna az adó megfizetésére, de azt helyette más, például a kereskedő fizette meg, majd ráterhelte és ezt igazolni is tudja - olvasható Danks Emese közleményében.

A rendelkezés azokra vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyeztek forgalomba külföldről behozott használt gépjárművet - tette hozzá. A kormány szerdai ülésén döntött a javaslatról.

A szóvivő emlékeztetett rá: az Európai Közösségek Bírósága októberben határozott arról, hogy a magyar regisztrációs adóról szóló törvény 2005. december végéig, a közösségi joggal ellentétesen, nem értékarányosan adóztatta a használt személygépkocsikat.

Danks Emese közölte: az Európai Unióhoz történt csatlakozás időpontja és 2005. december 31-e között mintegy 70 ezer használt személygépkocsi forgalomba helyezése során fizettek így több adót, ezért a különbözetet és annak kamatait az állam visszatéríti.

A kormányszóvivő közlése szerint a visszatérítést törvénynek kell szabályoznia, ennek parlamenti elfogadása után jutnak hozzá a jogosultak az őket megillető összeghez. Megjegyezte: a törvény hatályba lépését követően fél év áll rendelkezésre az adó-visszatérítési kérelmek benyújtására.

Danks Emese felhívta a figyelmet arra: az igényeket annál a vámszervnél kell benyújtani, amelyik az adót a forgalomba helyeztetés során kivetette, így a követeléseket nem kell bírósági úton érvényesíttetni, a vámhatóság újabb eljárása pedig mentes lesz az illeték és egyéb eljárási költség fizetése alól.