Csökkennek a diákok utazási kedvezményei

Vágólapra másolva!
A Volán mintegy 6, a MÁV pedig átlagosan 16 százalékkal emelheti személyszállítási tarifáit januárban egy készülő tervezet szerint. Kisebbek lesznek ugyanakkor az utazási kedvezmények, a diákkedvezmény a jövőben a lakóhely és a tanintézmény közti útra korlátozódna - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A vonattal utazóknak jövőre az eddiginél mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk a jegypénztáraknál, mint a buszszal közlekedőknek. Átlagosan 16 százalékkal emelheti viteldíjait januárban a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV), ha a kormány szabad utat ad a tárca készülő helyközi személyszállítási tarifa rendelet-tervezetének. Eközben a Volán-társaságok átlagos jegyáremelésének mértéke legfeljebb hat százalék lehet. A vasút és a Volán viteldíjainak eltérő emelése az első lépés lehet a helyközi személyszállítási szolgáltatások tarifáinak kiegyenlítése felé.

Az értesüléseket a gazdasági tárcánál egyelőre nem kommentálták. Így arra sincs válasz: a többlépcsős díjkiegyenlítés mikor és milyen mértékű tarifaváltozásokkal folytatódik majd. Papírforma szerint mindenesetre a vonatok és az autóbuszok jegyárainak közelítésére a legközelebbi alkalom 2008 eleje lenne. De nem zárható ki, hogy a szakminisztérium esetleg áldását adja évközi díjkorrekciókra is.

A jövő évi személyszállítási tarifák mellett hamarosan kormány elé kerülhet az utazási kedvezményrendszer átalakításának terve is. Ennek lényege - a rendszer egyszerűsítésén, egységesítésén túl - a kedvezményezettek körének és a kedvezmények mértékének csökkentése. A lap információi szerint a változások ellenére a 65 év felettiek, illetve a vasutasok és családtagjaik a jövőben is ingyen utazhatnak majd. A korlátlan számú ingyenvonatozás és -buszozás korszaka azonban december végével lezárulhat.

A gazdasági tárca tervei szerint legalábbis januártól meghatároznák, hogy az ingyenes utazásra jogosultak évente hányszor vehetik igénybe a százszázalékos állami jegyártámogatást. Vagyis hogy hányszor ülhetnek fel ingyen a vasút és a Volán járataira. Azoknak pedig, akik a rendelkezésükre álló kvótánál többször indulnának útnak, egy új kedvezményt vezetnének be. Ennek mértékéről azonban egyelőre épp úgy nincs döntés, mint a felhasználható ingyenutak számáról.

A hírek szerint a kedvezményrendszer átalakításának vesztesei elsősorban azok lesznek, akik ma még a számos, speciális kedvezmény révén utaznak olcsóbban. Így például januártól elveszthetik ötvenszázalékos utazási kedvezményeiket a játékvezetők és a versenybírók. A változások a diákokat is érintenék, a készülő előterjesztés tervezete szerint ugyanis az állam a jövőben, elsősorban a lakóhelyük és a tanintézmények közti utazásaikat támogatná. Egyéb útjaikhoz, a legjobb esetben is kénytelenek lesznek szerényebb kedvezményekkel beérni.

Ezzel szemben, várhatóan több kedvezményt kapnak majd a szociális intézmények bentlakói, a bejáró gondozottak, kísérőik és látogatóik. Ők a gyógypedagógiai intézmények tanulóival és kísérőikkel együtt a vasútnál és a Volán-társaságoknál eddig járó 67,5 százalékos, illetve a HÉV-en igénybe vehető ötvenszázalékos kedvezmény helyett, egységesen kilencven százalékos térítést kaphatnak majd.