Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajminiszterei vasárnapi bécsi tanácskozásukon úgy határoztak, hogy október elsejétől napi 800 ezer hordóval bővítik olajtermelésüket a szervezet tagországai. A döntés hatására az olajárak világszerte csökkentek, de a tendencia tartóssága egyelőre kérdéses. Az OPEC kvótaemelésének magyarországi hatása szintén bizonytalan, mert az üzemanyagárak nemcsak a világpiaci olajártól, hanem a dollár-forint árfolyamtól és az adók mértékétől is függenek.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajminiszterei vasárnapi bécsi tanácskozásukon úgy határoztak, hogy október elsejétől napi 800 ezer hordóval bővítik olajtermelésüket a szervezet tagországai. A döntés a várakozások és az OPEC ármechanizmusának ismeretében nem jelentett különösebb meglepetést: a szervezet tavasz óta érvényes árpolitikája szerint ugyanis ha az OPEC-olajok hordónkénti átlagára húsz egymást követő munkanapon felülmúlja a 28 dollárt vagy elmarad a 22 dollártól, akkor a tagországok legalább napi 500 ezer hordóval növelik, illetve csökkentik termelésüket. Pénteken az átlagár éppen a huszadik munkanapja volt jóval 28 dollár fölött.

Az OPEC döntése azonban nem egyértelmű, mert a júniusban megállapított 25,4 millió hordós össztermelést a tagországok - elsősorban Szaúd-Arábia - már eddig is jelentősen túllépték. Szakértők véleménye szerint ha a mostani döntés csak az eddigi kvóta megemelését jelenti, akkor október elsejétől mindössze 100 ezer hordóval több olaj kerül naponta a piacra. Míg az algériai olajminiszter ezt a kérdést nem volt hajlandó tisztázni, addig szaúdi kollégája, Ali-al-Naimi úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi termelés bővül napi 800 ezer hordóval. Mivel az OPEC-tagországok közül egyedül Szaúd-Arábia rendelkezik szabad termelőkapacitással, jó esély van arra, hogy érdemi többletmennyiség jelenik meg a világpiacon nyersolajból.

Az OPEC minisztereinek álláspontja abban sem volt egyértelmű, hogy a kvótaemelésre hogyan reagál a piac. A szervezet főtitkára, Rilwanu Lukman szerint a jelenlegi, átlagosan 32-33 dolláros árszint 3-5 dollárral csökkenhet, míg a katari olajminiszter azt mondta, hogy az üzemanyagárak érdemi csökkenéséhez feltétlenül szükséges az is, hogy a fogyasztó országok csökkentsék az üzemanyag árába épített adók mértékét.

Az OPEC-tagországokra jelentős politikai nyomás nehezedett a hétvégi csúcstalálkozó előtt és alatt. Csütörtökön Clinton amerikai elnök arra figyelmeztette Abdallah szaúdi trónörököst, hogy a magas olajárak miatt általános világgazdasági recesszió veszélye fenyeget, ami az OPEC-országokat is negatívan érintheti. Később Bill Richardson amerikai energiaügyi miniszter nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy nem megfelelő OPEC-döntés esetén az amerikai kormány 570 millió hordós stratégiai tartalékkészlete egy részének piacra dobásával töri le az árakat. Szombaton az Európai Unió pénzügyminiszterei közös közleményben arra kérték az OPEC tagjait, hogy tartsák be saját árképzési mechanizmusukat, és a fenntartható gazdasági növekedés érdekében fokozzák termelésüket. Az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pénzügyminiszterei ugyancsak az olajtermelés "megfelelő növelését" követelték szombaton az OPEC-től.

Nemcsak a politikusok, de a magas üzemanyagárakat közvetlenül elszenvedők is tiltakoznak Európa-szerte. A fuvarosok Franciaországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is az utcára vonultak, és a forgalom megbénításával, valamint a benzinkutak és olajfinomítók elzárásával próbálták kormányaikat a benzin adótartamának csökkentésére rábírni. A demonstráció egyedül Franciaországban vezetett eredményre, ahol a kabinet literenként 35 centime-mal csökkentette az olajtermékek fogyasztási adóját. Nagy-Britannia és Belgium pénzügyminisztere egyelőre hajthatatlan, sőt az uniós országok pénzügyminiszterei neheztelnek francia kollégájukra, mert megszegte azt az elvi megállapodást, melynek értelmében a tagországok a nemzeti adópolitikák összehangolására törekszenek az euró és a környezetszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Az OPEC vasárnapi döntésének hatására a világpiaci olajárak lassú csökkenésnek indultak. Hétfő reggel az Európában irányadó északi-tengeri Brent olajféleség ára a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) októberi szállításra hordónként 32,17 dollárba került, ami 61 centtel alacsonyabb a pénteki záróárnál. Pénteken ugyanitt 2 dollárral lett olcsóbb az olaj októberi szállításra. Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt Szingapúrban hordónként már 32,25 dollárra csökkent a West Texas Intermediate könnyűolaj ára októberi lekötésre a New York-i árutőzsde (NYMEX) távol-keleti elektronikus jegyzésében a pénteki 33,37 dolláros záróárról.

Ali al-Naimi szaúdi olajipari miniszter az olajárak csökkenő tendenciáját kommentálva hétfőn kijelentette: a piac igazolta az OPEC vasárnapi döntésének helyességét. Hozzátette: a szervezet legközelebb november 12-én tekinti át a helyzetet, és határoz kitermelésének esetleges további bővítéséről, bár a tavasszal kialakított ármechanizmus addig is működik.

Bizonytalan az OPEC-döntés hatása a magyar benzinárakra

A vasárnapi OPEC-döntés magyarországi hatásairól szólva Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Üzleti Negyed kérdésére kijelentette: ha tartósnak bizonyul az olajárak csökkenésének trendje, akkor az üzemanyag Magyarországon is olcsóbb lehet, bár az a forgalmazó cégek döntésén múlik, hogy a csökkenő világpiaci árakat mikor érvényesítik saját termékeik esetében. A szövetség főtitkára felhívta a figyelmet, hogy az árcsökkenés nemcsak a világpiaci ár, hanem a dollár-forint árfolyam függvénye is, ezért a kedvező tendenciák csak akkor érvényesülhetnek, ha a forint árfolyama nem romlik jelentősen a dollárhoz képest.

Wilde György emlékeztetett arra is, hogy a parlament a múlt héten kezdte meg az adótörvények tárgyalását, és a kormány javaslatában az üzemanyagok jövedéki adójának inflációval történő korrigálása, vagyis 5,60-6 forintos emelése szerepel. A szövetség elnöke szerint ha a képviselők elfogadják a javaslatot, akkor 2001. január elsejétől az üzemanyagok literenkénti ára áfával együtt nagyjából nyolc forinttal emelkedhet, még akkor is, ha nem változik az olaj világpiaci ára és a forint dollárhoz viszonyított árfolyama sem.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: