Eurónépszerűsítési kampány Tokióban

Vágólapra másolva!
Laurent Fabius francia és Hans Eichel német pénzügyminiszter hétfőn japán befektetőket és bankokat igyekezett rábeszélni, hogy tartalékaikat euróban helyezzék el. Az európai közös valuta 15 százalékot javult októberi 0,92 dollár körüli mélypontjáról a mostani 0,95 dollár körüli szintig, de még mindig 18 százalékkal gyengébb, mint 1999. januári indulásakor.
Vágólapra másolva!

Az EU két legerősebb gazdaságának pénzügyminisztere tokiói előadásában meggyőződését hangoztatta, hogy az amerikai gazdaság lassulása nem fog ártani az EU-nak és a közös valutának. Eichel úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság "sima földet érés" felé tart, az EU gazdasági növekedése pedig az idén mindenképpen meg fogja haladni az Egyesült Államokét, ami tovább erősítheti az eurót. Véleménye szerint az eurónak a dollárral szembeni erősödése európai exportfékező hatása miatt sem jelent veszélyt a gazdasági konjunktúrára.

A kezdetben lelkes japán kötvényvásárlók sokat szenvedtek az euró gyengülésétől, úgyhogy most rájuk fér a bíztatás. Az euróban jegyzett nemzetközi tartalékok jelenleg a világ hivatalos tartalékainak 12,5 százalékát teszik ki, és e piaci részesedésnek nagy esélye van a növekedésre. Pénzünk megérdemli a nemzetközi befektetők bizalmát - mondta Fabius. A francia pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az euró heteken belül elérheti a paritást a dollárral. Szerinte nemcsak az euró árfolyama erősödik, hanem a gazdasági stabilitás és növekedés terén Európa egyre inkább referenciaként szerepel a világ számára.

(Üzleti Negyed)

2001. január 15. 11:39