A nagyvállalatok felkészültek az euró fizikai bevezetésére

Vágólapra másolva!
Példátlan feladat elé állítja az európai intézményrendszert az euró fizikai bevezetése: mintegy 15 milliárd bankjegyet és 50 milliárd érmét kell eljuttatni a vállalatokhoz és a lakossághoz. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja szerint a felkészülés kisebb zökkenőkkel ugyan, de jól halad.
Vágólapra másolva!

Pedro Solbes, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja kedden elmondta: az euró 2002. január elsejei fizikai bevezetése példa nélkül álló logisztikai feladatot jelent, mert tizenötmilliárd bankjegyet és ötvenmilliárd érmét kell eljuttatni 12 országban 300 millió emberhez.

Az euróövezethez tartozó 12 ország közül 11 már nyilvánosságra hozta az átállásra kidolgozott terveit, és az állami szervek mindenütt igyekeznek gyorsítani a jogi szabályozás szükségessé váló módosítását és a helyi hatóságok felkészítését.

Solbes a vállalatok felkészültségével kapcsolatban elmondta: a nagyobb cégek jórészt már felkészültek a változásra, a kisebbek azonban többnyire alábecsülik az átállással járó tennivalók mennyiségét, valamint azt a kockázatot, amit ezeknek az utolsó pillanatokig történő halogatása jelent. Sok kis cégnél azt gondolják – tévesen -, hogy az euróval bonyolított üzletmenetre nem 2002. január 1-jén, hanem csak valamikor később kell áttérniük.

Solbes megerősítette: 2002. január 1-től valamennyi cégnek képesnek kell lennie arra, hogy valamennyi ügyletét euróban bonyolítsa, még akkor is, ha a készpénzforgalomban rövid ideig a nemzeti valuták is megmaradnak.

Az Európai Bizottság legutóbb tavaly októberben tett közzé az euró fizikai bevezetésével kapcsolatos ajánlásokat. Az ajánlások egyike azt szeretné elérni, hogy a kettős készpénzhasználat időszakában a bankok illetékmentesen és korlátlan mennyiségben váltsák át a nemzeti valutákat euróra. Solbes szerint a bizottsági ajánlások megvalósítása már javában folyik, az illetékmentes átváltásra például már tíz euróövezetbeli ország bankjai kötelezettséget vállaltak.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió