A minimálbérek miatt Erdélybe költözhetnek a nyugati cégek

Vágólapra másolva!
A magyarországi minimálbér-emelés hatására nyugati könnyűipari cégek megjelenésére számítanak a romániai Szatmár-megye vállalkozói. A 40 ezer forintos magyar minimálbér mintegy 3,75 millió lejnek felel meg, ugyanakkor a romániai munkavállalók már 2 millió lejes bruttó bért is vonzónak tartanak. Az érdeklődő cégek a határmenti vidékeket választják, mert itt alacsonyak a telekárak, olcsó a munkerő, az engedélyek is egyszerűen beszerezhetők és a befektetések már egy-két év alatt megtérülhetnek.
Vágólapra másolva!

A romániai Szatmár megye vállalkozói abban reménykednek, hogy a magyarországi minimálbér emelése után a nyugati könnyűipari cégek Románia nyugati részébe helyezik át üzemeiket. A terjeszkedést elsősorban a magyar és a román bérszint közötti különbség teszi kifizetődővé - írta szerdai számában az erdélyi Krónika című napilap.

Muszka János, a szatmárnémeti Vállalkozók Fórumának vállalkozásmenedzsere a lapnak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a 40 ezer forintos minimálbér - amely a jelenlegi árfolyamon körülbelül 3,75 millió lejnek felel meg - a magyarországi munkáltatónak valójában 60 ezer forint kiadást jelent. Romániában a munkavállaló számára már csábító a kétmillió lejes bruttó bér, és ez a járulékokkal is csak mintegy 3 millió lej kiadást jelent a vállalkozónak.

A lap példaként említette a nyíregyházi Hunit társaságot, amely már társcéget keres Szatmárnémetiben. Az ország nyugati határtérségében tevékenykedő gazdasági szakemberek nem tartják valószínűnek, hogy a nehéziparban a könnyűiparéhoz hasonló tőkemozgások kezdődjenek a közeljövőben.

A szatmárnémeti Vállalkozók Fórumánál érdeklődő nyugati textilipari vállalkozások Muszka János szerint elsősorban a határvidéket választják. A viszonylag kis befektetést igénylő romániai vállalatalapítások egy-két év alatt térülnek meg, mivel az olcsó munkaerő és a befektetési kedvezmények mellett jutányos áron lehet telekhez jutni, ipari parkok vannak épülőben, és a hivatalos engedélyek megszerzését is elvégzik a vállalkozásfejlesztési központok.

A számításokba belefér egy esetleges romániai minimálbér-emelés is, hiszen még azzal együtt is előnyösebb Romániában dolgoztatni, mint Magyarországon. Az uniós követelményeknek megfelelően a magyar államnak továbbra is emelnie kell a béreket, míg a csatlakozás első szakaszában még nem szereplő Romániában a minimálbér talán tíz év alatt sem éri el a magyarországi szintet - írta az erdélyi lap.

(MTI)