Vágólapra másolva!
Az európai telefontársaságok körében uralkodó nyugtalanság mára tulajdonosain keresztül Magyarországot is elérni látszik. A hazai mobiltársaságokat birtokló telekom-multik szinte mindegyike adósságait próbálja ráncba szedni. A hitelmínősítések további romlását megállítandó átszervezésekbe fogtak, esetleg a felelősnek talált menedzsment helyett keresnek a válságos időszakban is helytálló vezetőket. A Financial Times elemzése szerint nem elképzelhetetlen, hogy a KPN rövidesen megválik magyar és cseh érdekeltségeitől, így többek között a Pannon GSM-től is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év során számos európai európai országban rendeztek árverést az úgynevezett harmadik generációs (UMTS - Universal Mobile Telecommunication System) mobiltelefon frekvencia-engedélyekre, amelyek elnyerésére érdekében a mobilszolgáltatók százmilliárd euró nagyságrendben fizettek, többnyire hitelből. A távközlési cégek egyre inkább tapasztalják: az UMTS nemigen járhat gyors megtérüléssel; a leginkább az elmúlt két évre jellemző "mobillázas" eufória mára fontolva haladássá enyhült.

A mobilszolgáltatók anyavállalatai közel egy éve tartó tőzsdei zuhanásának az okait szakértők jórészt az UMTS engedélyek drágaságában látják. A mobiltávközlési vállalatok jelentős hányada a kedvezőtlen piaci viszonyokra hivatkozva volt kénytelen elhalasztani az egyébként várva-várt tőzsdei bevezetést, amely bevételekből többek között a harmadik generációs UMTS-beruházásokat finanszírozták volna. Ez alól csupán egyetlen európai cég számít kivételnek, a France Télécom mobiltávközlési leányvállalata, az Orange; a tőzsdére vitel azonban itt sem járt igazi sikerrel, a kibocsátási ár jelentősen elmaradt a várakozásoktól.

A harmadik generációs mobiltávközlésbe befektető szolgáltatók az elmúlt hónapokban sorra keresni kezdték a költségmegtakarítással kecsegtető megoldásokat. A Németországban tendert nyert cégek röviddel a licit után közös UMTS-infrastruktúra kiépítését fontolgatták, amelytől csak Németország területén több milliárd eurós megtérülést vártak. Igaz, a tender kiírásában szereplő feltételek között az önálló hálózat kiépítése is szerepelt, a megtakarításban reménykedve azonban rögtön intenzív tárgyalásokat kezdeményeztek a helyi hírközlési felügyelettel a feltételek utólagos módosítására.

Hasonló lépésekre kényszerülnek a magyar mobilszolgáltatók tulajdonosai is, amelyek szinte kivétel nélkül az UMTS-engedély vásárlók közé tartoznak. A MATÁV Rt.-t, illetve azon keresztül a két Westel-céget birtokló Deutsche Telekom adósságát tavaly októberben minősítette vissza a három meghatározó hitelminősítő. (A MATÁV Rt. az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó MATÁVnet Rt. tulajdonosa - a szerk.)

A Standard and Poor's indoklása szerint a Deutsche Telekom adósságállománya az idén - az expanzív akvizíciós politika és a harmadik generációs mobiltelefon-licencek vásárlásával járó költségek miatt - el fogja érni a 65 milliárd eurót, a cég tőkéjének 60 százalékát. Az S&P szerint ha 2001-ben nem sikerül előteremteni az egyes üzletrészek értékesítésétől remélt 30 milliárd eurót, a Deutsche Telekom hitelbesorolása tovább romolhat.

A hamburgi Mummert + Partner tanácsadó korábban közzétett elemzése szerint a Deutsche Telekom és a British Telecom jelentősen rontott pozícióin, mivel magas áron jutott UMTS frekvenciákhoz Németországban, illetve Nagy-Britanniában; a nagy dél-európai piacokon azonban nem sikerült megvetnie a lábát egyiküknek sem. Az elemzés szerint jelentős előnyre tehetnek szert azok a mobiltársaságok (többek között a Vodafone, illetve a France Telecom), amelyek megfelelően pozícionáltak a harmadik generációs szolgáltatások terén és lényegesen kisebb összegért hatalmas felhasználói potenciált felmutató engedélyekhez jutottak, többek között Spanyolországban és Olaszországban.

A Pannon GSM-ben többségi tulajdonrésszel bíró KPN-t márciusban több hitelminősítő intézet is lejjebb rangsorolta, tekintettel arra a 22 milliárd eurós adósságra, melyet elemzők szerint még a jövő évben sem fog tudni jelentős mértékben csökkenteni. A Financial Times szakértői szerint nem elképzelhetetlen, hogy a holland telefontársaság e kisebbfajta válság ellensúlyozásaként megszabadul közép-európai érdekeltségeitől, így a 600 millió euróra taksált Pannon GSM részesedéstől is. A Pannon GSM szóvivője, Suba János, az Üzleti Negyednek a KPN kivonulásával kapcsolatos kérdésére elmondta: tulajdonosi kérdésekben nem tudnak nyilatkozni, ebben a kérdésben egyedül a KPN foglalhat állást. A KPN hétfőn tart sajtótájékoztatót az átszervezéssel kapcsolatban.

Nincs kisebb gondban a Pannon GSM másik két másik észak-európai tulajdonosa, a Telenor, valamint a Sonera sem. A norvég Telenor minősítésén februárban rontott a Moody's, melyre válaszul februárban a társaság megszabadult az ír Esat Digifone-ban lévő 49,5 százalékos részesedésétől, és a továbbiakban tervezi a Németországban működő Viag Intecomban lévő érdekeltségének piacra dobását is. A többségi állami tulajdonban lévő finn Sonera hasonlóan a többi nagy szolgáltatóhoz, óriási összegeket áldozott UMTS-licenszek megszerzésére, így az UMTS jövedelmezőségét megkérdőjelező hírek - a többi céghez hasonlóan - itt is a befektetők elfordulásával jártak. A finn cég papírjai több mint 90 százalékot veszítettek értékükből, így alig maradtak az 1998-as kibocsátási ár fölött. A finn kormány szerdán döntött arról, hogy megszabadul a Sonera teljes menedzsmentjétől, amire a részvények árfolyama tovább zuhant.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A világ vezető mobiltársaságai
Az Üzleti Negyed összeállítása.

KPN

Sonera

Pannon GSM

Deutsche Telekom

Westel

Korábban:

A Deutsche Telekom globális mobilmárkát vezet be
(2001. március 22.)

Nem csökkent az Orange vesztesége
(2001. március 22.)

Elbocsátották a legnagyobb finn távközlési szolgáltató felsővezetését
(2001. március 22.)

A holland KPN eladja Pannon GSM-részesedését?
(2001. március 21.)

A British Telecom megbánta, hogy UMTS-licencekre költött
(2001. február 19.)

A Deutsche Telekom és a British Telecom veszíthetnek az UMTS-en
(2001. február 8.)

Négy koncesszió, két ajánlat: francia UMTS pályázat
(2001. január 31.)

Az európai UMTS-hálózat kiépítése 320 milliárd euróba kerül
(2000. december 11.)

Bizonytalan az UMTS-üzlet jövedelmezősége
(2001. december 7.)

Mindhárom hitelminősítő rontotta a Deutsche Telekom besorolását
(2000. október 6.)