<P>Átalakul az unió agrártámogatási rendszere</P>

Vágólapra másolva!
Teljesen átalakul az Európai Unió agrártámogatási rendszere - írja keddi számában a Napi Gazdaság. Az eddigi földalapú támogatásokat komplex vidékfejlesztési támogatások váltják fel, így a csatlakozást követően több tízezer forintos éves bevételtől esik el minden magyar gazda.
Vágólapra másolva!

Franz Fischer, az unió agrárgazdasági főbiztosa bejelentette: az eddigi földalapú támogatásokat komplex vidékfejlesztési támogatások váltják fel, és az elbírálás szempontjai környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági elemekkel egészülnek ki. Fischer szerint az új rendszert 2002-2003-ban vezetik be, vagyis az EU új tagjai már a módosult támogatási rendszer alapján pályázhatnak uniós pénzekre.

A Napi Gazdaság tudósítása szerint a bejelentés egy régi uniós belső vita végére tett pontot: azok álláspontja érvényesült, akik sokallták, hogy a mintegy 80 milliárd eurós uniós költségvetés felét agrártámogatásra fordítják.

A magyar gazdákat a módosítás hátrányosan érinti: a hazai agrártámogatási rendszer részben a jelenleg hatályos uniós gyakorlatra épül, így a csatlakozásig létre kell hozni az új elvárásoknak megfelelő intézményi hátteret. A támogatási keret szűkülése pedig azt jelenti, hogy a gazdák a reméltnél jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthatnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: