A Nokia, az Ericsson és az Alcatel építi ki az Orange UMTS-hálózatait

Vágólapra másolva!
Az Orange mobilszolgáltató kedden nyilvánosságra hozta nagyszabású megbízásait a harmadik generációs (UMTS) mobilhálózatok kiépítésére. A franciaországi hálózatot a francia Alcatel és a finn Nokia fogja építeni. A franciaországi koncesszióért tavaly 4,95 milliárd eurót fizetett az Orange anyavállalata, a France Télécom. A nagy-britanniai hálózat építése kizárólag a Nokia dolga lesz, Németországban pedig partnere lesz a svéd Ericsson.
Vágólapra másolva!

A France Télécom keddi közleménye szerint a következő három évben 750 millió eurót költenek UMTS-beruházásokra Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Saját közleményében a Nokia kedden bejelentette, hogy összesen 1,5 milliárd euró értékű megrendelésekre írt alá szándéklevelet a France Télécommal. A Nokia hamarosan megkezdi a szállításokat - írták, és hozzátették, hogy a finn cég áthidaló hitellel könnyíti meg az ügylet finanszírozását, amelynek értéke mintegy 2 milliárd euró.

A Nokia és az Ericsson nemrég a német MobilComtól is megrendelést kapott UMTS-hálózat kiépítésére. Az egyelőre 2003 végéig futó megbízás értéke 1,4 milliárd euró. A szállítók ebben az ügyletben is vállalták, hogy részt vesznek a finanszírozásban.

Kedden késő délelőtt 25,82 eurót ért a Nokia részvénye a helsinki értéktőzsdén, 5,25 százalékkal kevesebbet a hétfői záróértékénél. A piac úgy értékelte, hogy a szorongatott, adósságokkal küzdő távközlési vállalatok megrendeléseinek elnyeréséért a Nokia maga is túl nagy adósságba keveredik, illetve a finanszírozásból eredő kintlevőségei, a megrendelők pénzügyi helyzete miatt, kockázatosak lesznek.

Hasonló megfontolások miatt esett az Alcatel papírok értéke is Párizsban, 5,19 százalékkal 32,00 euróra. A France Télécom részvényeinek árfolyama, - a cég várható kiadásai miatt - 2,81 százalékot esett kedden délelőtt, 67,40 euróra. Az Orange-részvényekkel kedden délben 6,015 fonton kereskedtek Londonban.

(MTI)

Ajánlat:

Orange