Ismét a General Electric a világ legnagyobb vállalata

Vágólapra másolva!
Az amerikai General Electric két év után visszavette vezető szerepét a Microsofttól a Financial Times éves vállalati világranglistáján. A brit üzleti körök lapjának pénteki számában közzétett lista a vállalatokat tőkepiaci értékük alapján rangsorolja - a GE piaci értéke a 2001 januári adatok szerint 477 milliárd dollár, 50 százalékkal több, mint a második helyen lévő Cisco Systemsé, amelynek értéke 304 milliárd dollárra apadt a tavalyi 550 milliárd dollárról.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két év listavezetője, a Microsoft az ötödik helyre csúszott vissza 258 milliárd dollárral, megelőzte őt az Exxon Mobil 286 milliárd dollárral, és a lista 37. helyéről a 4. helyre előrelépett Pfizer 263 milliárd dollárral.

Az átrendeződés a hagyományos iparágak erősödését jelzi az új gazdaság rovására. Tipikus vesztes az idén a technológiai, a média és a távközlési szektor. Köztük is a legnagyobb vesztes, az internetes részvényekbe befektető japán Softbank, amely 403 helyet esett vissza a ranglistán - mutat rá a lap.

A rangsorban az amerikai vállalatok dominálnak, az első tíz helyen nyolc amerikai vállalat van - az említetteken kívül a Wal-Mart Stores, a Citigroup és az Intel. Az ötszázas csoportban 239 amerikai vállalkozás, 154 európai, 64 japán, 25 ázsiai, csendes-óceáni, 11 kanadai, négy latin-amerikai és egy-egy közel-keleti, illetve afrikai van.

Az európai vállalatok közül a brit-amerikai Vodafone a tavalyi 24. helyről a ranglista 8. helyére lépett elő 227 milliárd dollár piaci értékével, a brit-holland Shell a 1o. helyen van 206 milliárd dollárral.

A lap a 2001. április 30-i állapotot tükröző vállalati eredmények alapján készített egy ideiglenes felfrissített a rangsort is: ebben is a GE áll az élen 482 milliárd dollár piaci értéken, viszont a Microsoft előrelépett a második helyre 362 milliárd dollárral. A jelentős veszteségeket elkönyvelő Cisco Systems visszaesett a 21. helyre. Az első tíz közé bekerült viszont az újonnan egyesült AOL Time Warner - a hetedik helyre 214 milliárd dollárnyi piaci értékkel.

A 375 legnagyobb európai vállalat listáján a Vodafone-t és a Shellt a Nokia, a BP, a GlaxoSmithkline, a brit HSBC Holdings, a Novartis, a TotalFinaElf, a France Telecom és a Deutshe Telecom követi. A magyar vállalatok közül egyedül a Matáv található ebben a rangsorban, a 326. helyen, 4,2 milliárd dollár piaci értéken.

(MTI)