Kuba felfüggesztette spanyolországi adóssága fizetését

Vágólapra másolva!
Kuba felfüggesztette Spanyolországnak járó, összesen 625 millió dolláros adóssága törlesztését - jelentette a spanyol La Razón. A korábban már átütemezett adósságtörlesztéssel az idei év elején hagyott fel Kuba, melyet a turisták csökkenő számával és az oljár emelkedésével indokolt.
Vágólapra másolva!

A kubai kormány tavaly átütemezte spanyol adósságát, és jelentős kedvezményeket kapott. Madrid elfogadta, hogy az adósság egy részét Havanna beszámítsa, és kubai spanyol befektetésekre váltsa. A kubai kormány ennek ellenére az év elején felhagyott adóssága fizetésével.

A La Razón emlékeztetett, hogy Spanyolország az elsőszámú külföldi befektető Kubában, és viszonylag szerény kubai exportja is több mint ötször több az onnan származó importjánál. Elsősorban gépeket, szállodai felszereléseket, személygépkocsikat, más járműveket szállít Kubának, és onnan főleg kávét, fagyasztott halat, rumot és dohányt importál.

Havanna az olajárak emelkedésével és a szigetországba látogató turisták számának csökkenésével magyarázza fizetési nehézségeit. Francisco Soberón, a kubai nemzeti bank elnöke állítólag a jövő héten Madridba utazik, a helyzet elemzésére.

(MTI)