<P class="MsoNormal">A Balkánon is várják az eurót

Vágólapra másolva!
Az euró bevezetése nem csupán az eurózóna országaiban ró komoly feladatot az eseménnyel kapcsolatban lévő szervekre: bankokra, pénzváltókra, automaták üzemeltetőire vagy pénzszállító cégekre. Egyes becslések szerint a forgalomban lévő német márkabankjegyek harmada-fele külföldön, elsősorban a Balkánon található, biztos adattal azonban még a német jegybank sem szolgál. Az átállásból eredő bizonytalanságot leginkább talán a balkán utcai pénzváltói várják.
Vágólapra másolva!

Az összes - Németországban és külföldön - fellelhető márka-készpénz értéke mintegy 280 milliárd márka, ennek csak töredéke - körülbelül 60 milliárd márka - található Németországban. A német jegybank becslései szerint a nem Németországban forgalomban lévő készpénz mennyisége elérheti a 100 milliárd márkát, a maradékról pedig senki nem tud és nem is nagyon akar nyilatkozni, még közelítő becslésekbe sem szívesen bocsátkoznak az illetékesek.

Tekintettel a nagy számban a volt Jugoszlávia, valamint Törökország területéről évtizedek óta Németországba, majd onnan részben hazavándorló munkások vagy azok bankszámláinak tömegére, valamint arra, hogy több országban hivatalos fizetőeszközként használják a német márkát, e készpénzmennyiség egy része valószínűsíthetően valahol a Balkánon landolt, és mint hivatalos, félhivatalos fizetőeszköz éli az életét. Egészen január elsejéig, amikor az euróra való átálláskor elvileg a délen forgó márkabankjegyeket és -érméket is a közös európai fizetőeszköz váltja majd fel.

Montenegróban hivatalosan is márkával fizetnek

Montenegróban - a dinár és német márka után - az elmúlt három év harmadik hivatalosan elfogadott fizetőeszköze lesz az euró. A 650 ezres jugoszláv tagköztársaságban a becslések szerint a külföldön lévő német fizetőeszköznek csupán töredéke, mintegy 300 millió márka található. A bevezető kampány híján egyelőre csak hallomásból ismert eurótól való félelem nem alaptalan, több megkérdezett szakértő és helyi lakos szerint is a közkedvelt utcai pénzváltók és az őket kiszolgáló szervezetek húzhatják a legnagyobb hasznot a február végi teljes átállásig (eddig a napig válthatóak át a nemzeti fizetőeszközök euróra a helyi kereskedelmi bankoknál). A felemás montenegrói helyzetről a német jegybanknak az euró technikai bevezetésével foglalkozó részlege is tud, ők azonban az új bankjegyek készenlétbe helyezésén túl nem nyújtanak semmiféle egyéb szolgáltatást, mert az már az egyes nemzeti bankok feladata.

Koszovó

Az euró bevezetésére várva a koszovói pénzváltóknak sincs miért aggódniuk: a Reuters értesülései szerint évente mintegy 2,5 milliárd márka fordul meg egyedül ebben a szerbiai tartományban. Egyesek szerint nehéz lesz az átváltásra rendelkezésre álló rövid idő alatt megszabadulni a márkakészletektől, így a márkával, annak hivatalos megszűnése után is még jó ideig lehet majd fizetni. A jugoszláv jegybank becslései szerint az egész állam területén mintegy 9 milliárdnyi van "úton" a közkedvelt és értékálló német pénzből.

A Balkánon forgó valuta mennyiségével kapcsolatos bizonytalanságot jól tükrözi a kevés Koszovóban működő bank egyikének a vezetője által közölt becslés. Véleménye szerint a náluk kezelt 580 millió márkányi összeg körülbelül tizede a tartományban forgó pénznek.

A pénzmosás megelőzésére a koszovói ENSZ-felügyelet rendeletet adott ki, amely szerint minden, 10 ezer márka feletti pénztartalékot csak bankszámlára történő befizetéssel lehet beváltani, a 30 ezer márka feletti összegeknél pedig a bankoknál igazolni kell a pénz eredetét is. A rendelkezéstől a Koszovóban működő kevéske bank gyors fellendülését remélik, nem kizárt azonban, hogy a kötelező igazolás miatt megint csak az utcai pénzváltók lesznek a nyertesek.

Az ENSZ egyik bankhatósági tisztviselője szerint szabályozni kell a készpénz-átváltást a balkáni országok között. Ha ez nem történik meg, a hatóságok azzal számolnak, hogy a hamisított bankjegyek még nagyobb számban kerülnek forgalomba. Sejtések szerint a hamis pénzek nagy része jelenleg Bulgáriából származik - írta az APA hírügynökség.

Törökország

A német Telebörse című lap szakértői riasztó nagyságú készpénzmennyiségről szólnak. Az általuk közölt adatok szerint Törökországban mintegy 90 milliárd márkányi, vagyis a németországi mennyiséget is meghaladó márka található. Mivel az eurózóna tagállamain kívül eddig nem szabályozták az euró-átváltást, könnyen előfordulhat, hogy a készpénzben felhalmozott vagyonok csak kétszeri átváltással, s így jelentős többletköltséggel válthatóak csak euróra. A bankszámlákon tárolt pénzeket a török kereskedelmi bankok mindenesetre ingyen váltják át.

Lengyelországban is vannak még tartalékok

Bár Lengyelországban a zloty viszonylag stabil árfolyama jelentősen visszaszorította a márka korábbi jelentősnek mondható forgalmát, a nyugat-lengyel tartományokban vagy Sziléziában még mindig igen közkedvelt a szomszéd pénze. A lengyel jegybank adatai szerint a bankszektorban jelenleg 187 millió márkát parkoltatnak, ebben azonban nem szerepelnek a nyugat-lengyelországi készpénzes megtakarítások.

A volt szovjet tagköztársaságokban használatban lévő bankjegyekről rendelkezünk a legkevesebb információval, egy azonban biztos, ezeken helyeken tudnak a legkevesebbet az euró közelgő bevezetéséről. A információéhségen a nyárra vagy az ősz elejére tervezett euró-kampány kíván némileg enyhíteni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az euró hivatalos honlapja

Euró-kereső