Nem csökkentette kamatait az uniós jegybank

Vágólapra másolva!
A magas infláció miatt továbbra sem csökkentette irányadó kamatát az Európai Központi Bank - közölte csütörtökön a Bloomberg. A hírügynökség által megkérdezett elemzők fele úgy véli, hogy két hét múlva esedékes következő ülésükön a jegybank döntéshozói már a kamatcsökkentés mellett döntenek a mérséklődő gazdasági növekedés élénkítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Mivel az infláció a valutaunióban továbbra is jelentősen nagyobb az Európai Központi Bank (EKB) által kívánatosnak tartott 2 százalékos küszöbértéknél, a jegybank nem csökkentette irányadó kamatát, ami továbbra is 4,5 százalékos. Wim Duisenberg EKB-elnök kedden azt mondta, hogy a májusi, 3,4 százalékos éves infláció miatt nem indokolt az irányadó kamat csökkentése.

A Bloomberg emlékeztet: a viszonylag magas infláció mellett egyre több jel utal arra, hogy a valutaunió gazdasági növekedése tovább csökken. Az elmúlt napokban is számos vállalat tett közzé profitfigyelmeztetést, és számolt be elbocsátásokról.

A hírügynökség által megkérdezett 30 elemző közül 22 nem várt kamatcsökkentést a jegybank döntéshozóinak csütörtöki ülésétől, de a 15-en úgy vélik, hogy a két hét múlva esedékes következő tanácskozáson már mérséklik a kamatszintet.

Csakúgy, mint az Európai Központi Bank, a brit jegybank, a Bank of England sem csökkentett kamatot: az irányadó kamat a szigetországban így továbbra is 5,25 százalékos.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EKB

Korábban: