Elhúzódnak a gdanski olajfinomító privatizációs tárgyalásai

Vágólapra másolva!
A Nafta Polska igazgatósága augusztus 20-ig meghosszabbította a gdanski kőolajfinomító 75 százalékos részvénycsomagjának eladásáról a brit Rotch Energy konzorciummal folyó kizárólagos tárgyalásokat - jelentette be hétfői közleményében a lengyel olajipar privatizációját bonyolító állami holding. A korábbi vesztes Mol Rt. augusztus 20-ig vagy akár ennél tovább is fenntartja ajánlatát - reagált a hírre Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója hétfőn.
Vágólapra másolva!

A hétfői közlemény szerint a Nafta Polska igazgatósága egyúttal fenntartja magának azt a jogot, hogy lerövidítse a kizárólagos tárgyalások időtartamát, ha úgy ítélné meg, hogy a további tárgyalások "nem kielégítőek".

A Nafta Polska június elején választotta ki a rövidített lista két szereplője - a Rotch és a Mol Rt. közül - a brit konzorciumot, amellyel június 11-től négy héten át folytatott kizárólagos tárgyalásokat. A Rotch arra számított, hogy augusztusban aláírhatja a megállapodást a Rafineria Gdanska megvásárlásáról, s a részvényeket szeptemberben átveheti. A brit cég egyik - neve elhallgatásához ragaszkodó - képviselője azt mondta a PAP hírügynökségnek, hogy a kizárólagos tárgyalások négyhetes időszaka túlságosan rövidnek bizonyult, egyidejűleg meggyőződésének adott hangot, hogy az újabb határidőt tartani lehet.

A Rotch 2004-ig mintegy 1 milliárd dollárt irányzott elő a gdanski kőolajfinomító megvásárlására és az ott eszközlendő beruházásokra. A Rafineria Gdanska nettó nyeresége 2000-ben 56,3 százalékkal növekedett, és 179,7 millió zloty volt (71 forint/zloty). Egy évvel korábban nettó nyeresége 115 millió zloty volt. A Rotch három-négy év leforgása alatt meg akarja háromszorozni a nyereséget és megduplázni a termelést. A Rotch a lengyel Kredyt Bankkal és a Konsorcium Gdanskie céggel közösen akarja megvásárolni a gdanski vállalatot. Az utóbbihoz lengyel magán-üzemanyagelosztók tartoznak.

A gdanski kőolajfinomító részvényeinek 75 százaléka jelenleg a Nafta Polska, 15 százaléka a dolgozók, 10 százaléka pedig a kincstárügyi minisztérium tulajdonában van. A Nafta Polska másodszor kísérli meg értékesíteni a vállalatot, az 1998-as első próba nem járt sikerrel, mert csak egy érdeklődő volt, és az is alacsony árat ajánlott.

A Mol Rt. augusztus 20-ig vagy akár ennél tovább is fenntartja ajánlatát, amelyet a gdanski kőolaj-finomító privatizációjára tett - nyilatkozta Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója. A Mol Rt. vezetői már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a Nafta Polska felkérte őket: továbbra is tartsák fenn ajánlatukat. Mindezek alapján a magyar olajcég vezetői hangsúlyozták egyelőre nem tekintik magukat vesztesnek. A Mol álláspontja szerint olyan árajánlatot tettek a finomítóra, ami számukra a még elvárható megtérülést biztosítja, így további licitálásban nem vesznek részt.