Elhunyt Beate Uhse, a szexipar német úttörője

Vágólapra másolva!
Nyolcvanegy éves korában egy svájci klinikán elhunyt Beate Uhse, akinek neve német nyelvterületen egyet jelentett a szexiparral. Az ötvenes években felvilágosító füzetek kiadásával kezdő üzletasszony az évtizedek alatt egy évi 300 millió márkás forgalmat bonyolító, a frankfurti tőzsdén jegyzett szexipari birodalmat hozott létre.
Vágólapra másolva!

A jelentések szerint Beate Uhse hétfőn hunyt el egy svájci klinikán, halálának hírét azonban csupán szerdán jelentette be cége, a Beate Uhse AG a németországi Flensburgban. A fő tulajdonos halálának hírére a társaság részvényeinek árfolyama 6 százalékkal zuhant a frankfurti tőzsdén.

Pilótából szexkiadó

Beate Uhse egy keletporosz földbirtokos és egy vidéki orvosnő lányaként 1920-ban látta meg a napvilágot. Fiatal korában a repülés vonzotta: már 18 évesen letette a pilótavizsgát. Ennek birtokában 1940-től a Luftwaffe kötelékében szolgált vadászpilótaként.

A német kapitulációt követően rövid brit hadifogság után a holsteini Braderupban telepedett le, ahol játék- és gombkereskedést nyitott. A boltjába betérő falusi asszonyoknak azonban készségesen adott tanácsot teherbeesés ellen is. A jó üzleti érzékkel megáldott Uhse feketepiacon beszerzett papírra nyomatta a "Schrift X" címet viselő brosúrát, amelyet a gumióvszer-mentes időkben két birodalmi márkáért vesztegetett - a keresletet így is alig bírta kielégíteni. Népszerűek voltak az általa írt és kiadott felvilágosító füzetek, mint például az alábbi címet viselő kiadvány: Stimmt in unserer Ehe alles? - azaz "Minden rendben van a házasságunkban?"

Welt der Erotik

A füzeteket hamarosan követte a konkrét eszközök (férfi és női óvszerek) forgalmazása. Az igazi áttörést a 60-as évek hozták meg a cége számára: a fogamzásgátló pirulák elterjedése és a szexuális forradalom minden korábbi gátat ledöntött a német hálószobákban és környékükön. Utóbbiakat a Welt der Erotik (Az erotika világa) feliratú jellegzetes boltok jelentették, amelyek megtalálhatók voltak minden valamirevaló német városban. Kínálatukban éppúgy szerepeltek erotikus témájú könyvek, szexuális ajzószerek és kiegészítők, mint csábos alsóneműk és pornókazetták. Aki szégyellt belépni egy-egy ilyen szaküzletbe, az postán rendelhetett a Beate Uhse AG flensburgi központjától.

Az üzleti forgalom egyre növekedett, a szexkonjunktúra minden más ágazaténál stabilabbnak bizonyult. Erre alapozva vitte részvénytársasággá alakított cégét Beate Uhse két évvel ezelőtt (79 éves korában!) a frankfurti tőzsdére. Az üzleti sikernél (tavaly a forgalom meghaladta a 310 millió márkát) csak arra volt büszkébb, hogy Németországban a nemi erkölcs főként az ő tevékenységének köszönhetően lett liberálisabb a korábbinál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Beate Uhse AG