<P class="MsoNormal">Komoly vetélytársa akadt az OMV-nek Görögországban

Vágólapra másolva!
Az orosz kőolajipari vállalatok - a Lukoil és a Jukosz - Hellenic Petroleumra tett pályázatai jelentős mértékben csökkentik az osztrák OMV esélyeit Görögországban, sőt, veszélyeztetik azt a stratégiai elképzelést is, amelyet arra az esetre dolgozott ki az osztrák fél, ha a közép-kelet-európai kőolajipari konszernekkel létrehozandó szövetség terve nem működnének.
Vágólapra másolva!

A Die Presse című bécsi lap értesülése szerint az OMV eddig ugyan kedvező helyzetben volt Görögországban, ám ez most megváltozott azzal, hogy az orosz Lukoil és a Jukosz is ajánlatot tett a Hellenic Petroleum állami kézben lévő részvénycsomagjára. A Lukoil konzorciumot alakított a Petrola Hellas konszernnel, s ezzel a hazai pálya előnyéhez jutott. Hivatalosan a Paneuropean Oil and Industrial Holdings - amelynek a Petrola a fő részvényese - a Hellenic részvényeinek 30 százalékára tett ajánlatot. A részesedésből a tervek szerint a Petrola egyharmadot, a Lukoil kétharmadot kapna. A konzorcium első ajánlata a Kathimerini görög lap szerint 8-12 milliárd schilling volt, ami állítólag jóval több, mint amit az OMV ajánlott.

Az eladás még kezdeti stádiumban van, csak az első, még nem kötelező érvényű ajánlatokat tették meg az érdeklődők, az OMV tehát még emelheti a kínált összeget. Nem tudni azonban, mennyit kell hozzátenni eredeti ajánlatához, és hogy van-e elég ereje fellépni az erős orosz konkurenciával szemben, amelyből különösen a Lukoil már jó néhány hónapja igyekszik betörni a nyugati piacra.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A Die Presse cikke