Recessziótól tart a világ

Vágólapra másolva!
Gazdaságelemzők szerint az Egyesült Államok elleni terrortámadások növelik a globális recesszió veszélyét. Az amerikai piacok teljes apátiába süllyedhetnek, a fogyasztói bizalom csökkenésével együtt ez a gazdaság visszaeséséhez vezethet. Európa pedig a magas olajárak esetén képtelen lesz egyedül "állni a sarat".
Vágólapra másolva!

A német IWH gazdaságkutató intézet szerdán úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadások növelik a globális recesszió veszélyét. Ez olyan, mint a szívinfarktus: a beteg akkor sincs stabil állapotban, ha a helyzet már nem reménytelen - jelentette ki Rüdiger Pohl, a hallei gazdaságkutató intézet vezetője. "Ha a fogyasztók az Egyesült Államokban bezárják a pénztárcájukat a bizonytalanság és pánik miatt, a recesszió látótávolságba kerül" - tette hozzá.

Pohl egyúttal hangsúlyozta a magasabb olajárak veszélyét, amely lehetetlenné teszi a gazdasági konjunktúra újjáéledését. A német Ifo gazdaságkutató intézet vezetője az Egyesült Államokat nem tartja többé "biztos révnek" a befektetések szempontjából. Hans-Werner Sinn a Reutersnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az események befolyással lesznek az Egyesült Államokba irányuló tőkebefektetésekre és az amerikai részvényárakra. Más elemzők attól tartanak, hogy az események hatása az elkövetkező időszakban jelentős lehet a világgazdaságra, és az amerikai gazdaságban "valószínű recessziót" sejtenek. A legutóbbi amerikai recessziót 1990 augusztusában Irak kuvaiti agressziója indította el.

Hans Eichel német pénzügyminiszter ellenben tegnap visszautasította az amerikai terrortámadások nyomán született világgazdasági recessziót jósló szakértői figyelmeztetéseket. Ezeket újságírók kérdésére keresetlenül "ostobaságnak" minősítette.

A válaszlépésen múlik a befektetők bizalma

Magyar szakemberek szerint a tőkepaci befektetők számára az a fő kérdés, hogy az Egyesült Államok milyen válaszlépésre szánja el magát, illetve ennek milyen következményei lesznek. Amennyiben a válaszlépések a közel-keleti feszültség fokozásához vezetnek, az olajár tartósan a jelenlegi magas szint körül maradhat, melynek inflációs következményei súlyosak lehetnek - vélik az IE New York Bróker Rt. elemzői. Itt figyelembe kell venni, hogy a tőkepiacok amúgy is csökkenő pályán voltak, hiszen az USA gazdasága, és ezzel együtt a világgazdaság, a lassulás problémájával küzdött. A keddi tragédia a fogyasztói bizalom gyengülésével együtt súlyosbíthatja a gazdasági válságot, ennek mértéke azonban még nem mérhető fel.

A magyar tőzsde előreláthatólag európai társaival párhuzamban fog teljesíteni. A trendet ronthatja, hogy a Schellel vagy a British Petrollal ellentétben a Mol gazdálkodásának kifejezetten ártanak a magas olajárak. Ez pedig óhatatlanul tükröződik majd a piacon meghatározó papír árfolyamán.

(MH-összeállítás)

Ajánlat: