Reménytelen a légitársaságok helyzete

Vágólapra másolva!
Kilátástalan az amerikai légitársaságok helyzete: vasárnap újabb létszámleépítésekről és kapacitáscsökkentésről adtak hírt, és az elemzők szerint rekordveszteséggel szembesülhetnek az év végén. Az iparág képviselői hétfőn találkoznak George W. Bush elnökkel, hogy megoldást találjanak a problémákra.
Vágólapra másolva!

A nagyságra harmadik amerikai légitársaság, a Delta Air Lines - ami vasárnap már a negyedik volt - bejelentette, hogy 20 százalékkal mérsékli kapacitásait, és elbocsátásokat fontolgat, ha a kormány nem fog segíteni a válság áthidalásában.

Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb légitársasága, a Continental Airlines is bejelentette a hétvégén : 20 százalékkal csökkenti járatai számát, és 12 ezer fővel csökkenti dolgozói létszámát. Bejelentette: ha nem kap támogatást, akkor csődöt is jelent. A Continental vezérigazgatója, Gordon Bethune szerint akár 100 ezres létszámleépítéssel szembesülhetnek a légitársaságok az Egyesült Államokat kedden ért terrortámadás nyomán. A Kongresszus a hírek szerint 2,5 milliárd dolláros hitelt fog nyújtani a légitársaság számára.

Korábban az American Airlines, a Northwest Airlines és a United Airlines jelentett be 20 százalékos kapacitáscsökkentést. Az amerikai képviselőház a múlt héten ugyanis nem fogadta el, hogy a légitársaságok 12,5 milliárd dolláros hitelt kapjanak, majd további 2,5 milliárdot közvetlen segélyként. Dick Cheney elnökhelyettes azonban vasárnap kijelentette: a kormány támogatni fogja a légitársaságokat.

Elemzők szerint a keddi események következtében a társaságok több mint négymilliárd dolláros veszteséggel zárhatják az évet, ám a légitársaságok szerint ez az adat eléri a 10-12 milliárd dollárt is.

(2001. szeptember 16.)

Leminősíthetik a légitársaságokat

(2001. szeptember 14.)