Terroristák tőzsdei ügyeit vizsgálják a felügyeletek 

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy Oszama Bin Laden, vagy terroristái spekuláltak-e áresésre a részvényekkel a közelgő terroristatámadás előtt. Amennyiben igen, úgy azt belső információk birtokában tették, ami törvénytelennek minősül. A tárgyban 12 ország tőzsdefelügyelete tartott telefonkonferenciát kedden.
Vágólapra másolva!

A német értékpapírpiaci felügyelet (BAWe) keddi közlése szerint tucatnyi ország vett részt a madridi székhelyű nemzetközi tőzsdefelügyeleti szervezet (IOSCO) előző nap összehívott globális telekonferenciáján, "eszmét cserélve a különböző piacokon történtekről".

A SEC azokat a tranzakciókat vizsgálja, melyek a keddi merényletsorozatot megelőzően köttettek. A hírek szerint ugyanis a szaúdi milliomos, Oszama bin Laden közvetve áresésre spekulált az amerikai tőzsdén (NYSE). Ha a biztosítótársaságok papírjaira kötött "short" pozíciót, úgy azt bennfentes információk alapján tette. Néhány ilyen kontraktus milliókat hozhatott a terrorista vezérnek.

Az amerikai, a német, az olasz és a japán tőzsdefelügyelet vizsgálatainak jelen állása szerint bin Laden áll a nagyszabású, áresésre spekuláló eladások mögött. A hírek szerint bin Laden az Axa francia biztosítótársaság és München Re. papírjait adta el rögzített áron, a várható árfolyamesésre spekulálva. Azaz eladási opciót vásárolt rögzített árfolyamon - a hírek szerint egy milánói tőzsdeügynökön keresztül.

A Corriere della Sera olasz lap úgy tudja, hogy az európai hatóságok a Luxemburgba, Svájcba, Monte Carlóba és Ciprusra vezető pénzügyi szálakat vizsgálják, ahol bin Laden szervezetének bázisa van vállalati székhellyel, irodával és alkalmazottakkal. A svájci Blick című lap szerint Bin Ladennel hozható kapcsolatba egy Panamában bejegyzett pénzügyi csoport is, amelynek a svájci Luganóban van lerakata.

(Üzleti Negyed)