Pakisztán és India is megszenvedné a katonai csapásokat

Vágólapra másolva!
Az egyre szaporodó utcai megmozdulások miatt a Pakisztánban működő multinacionális vállalatok fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be és távozásra kérték dolgozóikat. A cégek ugyanakkor cáfolták, hogy bármiféle fennakadás lenne a szokásos üzletmentben. Szakértők szerint a közelgő amerikai támadás nemcsak a pakisztáni, hanem az indiai gazdaságra is negatív hatással lesz, azonban hozzáteszik, hogy India várhatóan könnyen kikeveredik a válságból.
Vágólapra másolva!

Pakisztánban az utóbbi napokban egyre gyakoribbak az Egyesült Államok-ellenes utcai tüntetések, mióta nyilvánvalóvá vált: a két héttel ezelőtti terrorakciók után az amerikai megtorlás első számú célpontja a szomszédos Afganisztán.

Az országban működő multinacionális vállalatok nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy milyen biztonsági intézkedéseket foganatosítanak működésük biztosítására - írja a BBC.

A British Petrol olaj- és gázipari óriás szóvivője sem volt hajlandó részletezni a cég várható lépéseit, mindössze annyit közölt, hogy fokozott óvatossággal járnak el. Pakisztán gázfogyasztásának egyébként 10 százalékát adják a British Petrol érdekeltségei, és az ország GDP-jének mintegy 8 százaléka származik a gázkitermelésből.

A vállalatok számára nem egy esetleges katonai támadás jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem sokkal inkább az utcai demonstrációk, amelyek ellenőrzése és kordában tartása könnyen kicsúszhat a hatóságok kezéből. Szakértők szerint ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy az amerikaiak támogatása miatt feldühödött tüntetők elsődleges célpontjai az olajipari vállalatok lennének.

A multinacionális cégek biztonsági kockázataival foglalkozó Control Risks Group igazgatója, John Bray úgy véli, hogy Pakisztánban a radikális muszlimok a társadalom csak kis részét alkotják, ugyanakkor az utcai tüntetések résztvevői elsősorban közülük kerülnek ki.

A Pakisztánban működő nagyvállalatok többsége - például a Shell, az ICI vegyianyag-gyár, a az amerikai bankóriás Citigroup, vagy az olajkutatással foglalkozó Lasmo - a Perzsa-öböl térségében is működik, ahol jelenleg az amerikai és brit haderők gyülekeznek.

A vállalatok egy része arra kérte munkatársait, hogy hagyják el az országot, a British Airways pedig megerősítette, hogy a Brit Külügyminisztérium kérésére a távozók rendelkezésére bocsátotta egyik Boeing 747-esét.

Több vállalathoz hasonlóan az amerikai Citigroup is bizonygatta, hogy a Pakisztánban - ahol lakossági bankhálózattal rendelkezik - az üzletmenet normálisnak mondható. A pénzintézetnek egyébként vannak érdekeltségei Bahreinben, Izraelben, Jordániában, Szaud-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, sőt Iránban is.

A pénzintézet szóvivője közölte, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be munkatársaik védelmére, és a szolgáltatások fenntartására koncentrálnak. A szóvivő arról azonban nem nyilatkozott, hogy a politikai feszültségnek milyen konkrét hatásai vannak a bank működésére.

Néhány nagyvállalat - például az ICI Pakistan vagy ausztrál ANZ Grindlays bankház - már-már helyi márkanévnek számítanak, mert régóta működnek az országban, és mert elsősorban helyi munkaerőt és vezetőket alkalmaznak.

Az Afganisztán elleni támadás közeledtével az indiai gazdaságban is a félelem lett úrrá.

Az indiai részvényárfolyamok többsége a pénteki kereskedési napon nyolcéves minimumára zuhant vissza, a Bombay-i értéktőzsde indexe pedig 161 pontos - közel 6 százalékos - csökkenést követően 2600 ponton zárta a napot. A szeptember 11-i terrortámadások óta az indiai részvénypiacok 20 százalékot veszítettek értékükből.

Az egyik legnagyobb vesztes a szoftver-szolgáltatói szektor, amely az elmúlt időszakban a gazdasági fejlődés motorja volt, és amelynek erős pozíciói vannak az Egyesült Államokban is.

A gyáripar és az autógyártás várhatóan szintén megérzik a terrorakciók következményeit, azonban korántsem annyira, mint a légi-utasforgalom és a vendéglátóipar.

A rendszerint október és március közé eső turistaszezon még azelőtt befejeződik, hogy elkezdődhetett volna - vélik a szakértők. Az utazási irodákban és hotelekben sorra mondják le foglalásaikat az amerikai és európai turisták.

A borús rövid távú kilátások ellenére sokan bíznak abban, hogy a kialakult helyzet akár előnyére is válhat Indiának.

John Band, az ASK Raymond James brókercég ügyvezetője a BBC-nek elmondta, hogy az indiai gazdaság van annyira rugalmas, hogy sikeresen átvészelje a válságot.

Nem ez az első alkalom, hogy konfliktus veszélye alakul ki a régióban, sőt a múltban India is résztvevője volt néhány háborúnak. Az országot a közelmúltban is számos természeti katasztrófa sújtotta és ennek ellenére a gazdaság továbbra is felfelé ível. India gazdasága még napjainkban is meglehetősen zárt, ezért könnyebben elszigetelődhet a világ többi részétől - vélte a szakértő.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A támadás szétzúzhatja az afgán gazdaság maradékát
(2001. szeptember 19.)