Volt afgán politikusok lehettek egy hazai cég ügyvezetői között

Vágólapra másolva!
Magyarország és Afganisztán között gyakorlatilag elhanyagolhatóak a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok. Az idei első félévben a magyar exportőrök öszesen 41 ezer forint értékben szállítottak Afganisztánba, az import értéke ebben az időszakban 1,7 millió forint körül mozgott. Magyarországon 40 bejegyzett afgán vállalkozás van, közülük a legérdekesebb a De, Kandahar Kft., amelynek ügyvezetői között volt afgán politikusok nevei is megtalálhatók, a cégvezetők és politikusok közötti rokoni kapcsolat azonban nem tisztázott.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium adatai szerint az idei év első hét hónapjában a magyar-afgán kereskedelmi kapcsolatok elsősorban a feldolgozott termékekre korlátozódtak, de értékük így sem érte el árufőcsoportonként a 100 ezer dollárt - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

Az Afganisztánból behozott feldolgozott termékek, gépek és nyersanyagok értéke szintén nem számottevő. Az elmúlt évben magyar kivitel nem volt, az importból pedig 200 ezer dollárt tett ki a feldolgozott termékek értéke, a gépeké és nyersanyagoké pedig nem érte el a 100 ezer dollárt sem.

Az idei év első félévében a magyar exportőrök 41 ezer forintnyi vegyipari terméket szállítottak Afganisztánba, a behozatalban pedig 1 millió 591 ezer forintot tettek ki a textilipari termékek, 124 ezer forintot a gépek és mechanikus berendezések, és mindössze 9 ezer forintot a nem nemesfém termékek.

Befektetési szempontból sincs komoly kapcsolat Magyarország és Afganisztán között. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ez év június 15-ig nem volt Afganisztánba irányuló magyar tőkeexport, ezután pedig megszűnt a külföldre irányuló közvetlen tőkebefektetések bejelentési kötelezettsége. A külföldiek magyarországi működőtőke-befektetéseit 1988 óta nem kötelező bejelenteni, azonban itt sem lehet komoly befektetésekről beszélni.

A különböző cégnyilvántartásokban egyébként mintegy 40 Magyarországon működő - többségében kereskedelemmel foglalkozó - afgán cég szerepel, tényleges számuk azonban ennél jóval több lehet, ugyanis egyéb cégeket vezető egykori afgán állampolgárok időközben magyar állampolgárságot szerezhettek, sokan pedig itteni vagy nyugat-európai lakcímet jelölnek meg a cégiratokban.

A Napi Gazdaság információi szerint a magyarországi bejegyzésű afgán cégek közül a legérdekesebb az 1995-ben alapított De, Kandehar Kereskedelmi és szolgáltató Kft., amelynek ügyvezetői Sherjan Mazdooryar, Abdul Kahleg és Najibullah Mazdooryar. A nevek között két ismert afgán politikus neve is felbukkan, azonban nem tisztázott, hogy azonos személyekről, hozzátartozókról, esetleg véletlen egybeesésről van-e szó.

Sherjan Mazdooryar a 70-es évek végén a határokért felelős miniszter volt Afganisztánban, és állítólag részt vett a szovjetbarát kormányzaton belüli konspirációkban. A tálibok által a szovjetbarát rezsim megdöntésekor kivégzett kommunista vezetőt, a titkosszolgálat egykori vezetőjét pedig Najibullah Mazdooryar-nak hívták.

A De, Kendahart-t egyébként augusztus 4-én a cégbíróság törölte a cégjegyzékből, mert fennállása alatt egyetlen egyszer sem adott le mérleget.

A bin Laden-klán vállalatbirodalma
(2001. szeptember 21.)