Egyre pesszimistábbak az európai menedzserek

Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontjára süllyedt a valutaunió beszerzési menedzser indexe az Amerikát ért terrortámadás után - adta hírül hétfőn a Bloomberg hírügynökség. A pesszimizmus oka az, hogy a világgazdaság növekedési ütemének megtorpanását tetézte a terror miatt megingó fogyasztói bizalom miatti aggodalom.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélypontjára esett a Reuters által készített beszerzési menedzser index értéke az eurózónában, szeptemberben: a vállalatvezetők várakozásait számszerűsítő mutató 45,9 volt az augusztusi 47,5 után. A Bloomberg hírügynökség jelentése emlékeztet: az index értéke hat hónapja folyamatosan mérséklődik, és mivel egyre mélyebben az 50 pontos határ alatt van, a menedzserek arra számítanak, hogy a gazdaság teljesítménye gyorsuló ütemben csökken. A kedvezőtlen tendenciát tovább erősíti, hogy Németországban, a valutaunió legnagyobb gazdaságában regisztrálták a legerősebb csökkenést.

A növekvő pesszimizmust alátámaszthatja, hogy a korábbi borúlátó jóslatok igazolódni látszanak: hétfőn nyilvánosságra került adatok szerint Németországban, Franciaországban és Olaszországban is csökkent a feldolgozóipar kibocsátása az elmúlt hónapban.

A mutatók romlásáért a Bloombergnek nyilatkozó szakértők részben a világgazdaság növekedési ütemének visszaesését, részben pedig a fogyasztói bizalom megingását tartják felelősnek.

(Üzleti Negyed)