Emberéleteket követelhet a recesszió

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i terrortámadás következtében 10 millióval növekedhet azok száma, akik napi egy dollár alatti összegből élnek. Növekedni fog a gyermekhalandóság és csökkenni az átlagéletkor - jelzi előre a Világbank az amerikai terrortámadás gazdasági hatásairól szóló elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az adott helyzetben kialakuló gazdasági recesszió 20-40 ezerrel több öt éven aluli gyermek halálát eredményezheti 2002-ig. A Világbank prognózisa alapján 2002 közepére tehető a fejlett gazdaságok talpra állása, valamint a fejlődő országok növekedési üteme 0,5-0,8 százalékkal lehet kisebb.

A számok szerint tovább tágult a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti szakadék. A Luxemburg (leggazdagabb) és Etiópia (legszegényebb) között, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem terén 443-as szorzó van. A GDP növekedési adatát tekintve Etiópiában 2,2, a mini-államban 6,6 százalékos volt az ütem.

A mezőgazdasági termelékenység 1987 és 89 közötti fejlődését górcső alá téve látható, hogy az egy agrárdolgozóra jutó hozzáadott értékét Dánia és Szingapúr megduplázta (53 ezer és 25 ezer dollár). A legszegényebb országokban ezzel szemben nem volt fejlődés. A termelékenység alig változott: párszáz dolláros szinten stagnál.

A Világbank prognózisa szerint Afrikában további 2 millió ember küzd majd a szélsőséges szegénységgel az energiahordozók, a recessziós félelmek miatti árcsökkenése miatt. Ez nem könnyíti meg az afrikai országok célját, ami a várható élettartam 50 év fölé emelése (a fejlett társadalmakban ez a cél 80 év), és hogy az öt év alatti gyermekek halandóságát száz alá vigyék (ezerből).

A szeptember 11 óta az érdeklődés középpontjába került 26,5 milliós Afganisztánban, az emberek 1999-ben 46 évre számíthattak születésükkor, többek között a gyermekhalandósági mutató 220-as adata okán.

Magyarország teljesítménye a mezőgazdasági termelékenység szempontjából még romlott is. A magyar exportra viszont büszke lehet a patrióta magyar polgár, hiszen a technológia-intenzív termékek 23 százalékos részesedését csak néhány ország múlja felül. Ugyancsak a lista felső szegmensében foglal helyet hazánk a GDP szerkezete szempontjából is (kétharmados háztartási fogyasztás, 10 százalék kormányzati fogyasztás és egyharmados bruttó beruházási arány).

Hazánkban - a térség számadataihoz képest - jónak mondható a gyermekhalandóság: értéke egyszámjegyű. Az országra nézve kedvező a mutató, mely szerint 1998-ban a magyar társadalom legszegényebb 10 százaléka négy, a leggazdagabb pedig 20,5 százalékkal részesedett a fogyasztásból. Ez Magyarországot a világ legegyenlőbb társadalmai közé emeli, hiszen egyes államokban előfordul, hogy az alsó tíz százaléknak a jövedelem 2 százaléka, miközben a felső tizednek 40-45 százalék jut.

Ahogy az egész térségben, hazánkban is két százalék alatt van a napi egy dollárnál kevesebből élők aránya (a napi 2 dollárnál kevesebből élők aránya Magyarországon 7,3 százalék, ami viszent meglehetősen magas a térségben).

A Világbank jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a világ gazdagabbik fele, GNP-je 0,7 százalékát segélyként ígérte a szegény térségeknek és sürgette ennek betartását. Az OECD-ben ez a számadat jelenleg 0,22 százalék.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Világbank

Korábban:

Válságba kerülhet a világgazdaság
2001. szeptember 26., szerda 15.24

Gazdaságélénkítő csomag az USA-ban
2001. szeptember 26.,

Zuhanó fogyasztói bizalom
2001. szeptember 25.,

Módosított eredmény előrejelzések a nemzetközi gazdasági életben
2001. szeptember 25.,