Turizmus: visszaesés után csak stagnálás

Vágólapra másolva!
A World Tourism Organization (WTO), a turisztikai világszervezet állítja: az idén a világ turizmusának növekedési ütemében számottevő visszaesés nem lesz, az eredeti előrejelzésekhez képest nagyjából másfél százalékos csökkenés prognosztizálható.
Vágólapra másolva!

Hozzáértők szerint, noha már egy hónap eltelt az Amerikát ért terrortámadás óta, még mindig nem lehet elég pontosan meghatározni az események hatását a nemzetközi turizmusra. A WTO prognózisa is szűkszavúan és óvatosan bánt az adatokkal. Az idei másfél százalékos csökkenéssel ugyanis egyértelműen azt jósolják, hogy a világ idegenforgalmában komoly visszaesés nem lesz.

A legnagyobb veszteséget - ma már bizonyíthatóan - a világ légitársaságai szenvedik el, mondja ki a WTO legfrissebb anyagában. Különösen a hosszú távú járatokat érintik majd érzékenyen a történtek. De vesztesei lesznek a terrornak és következményeinek azok a korábbi célterületek is, amelyek bármilyen társadalmi politikai, etnikai vagy vallási okból kifolyólag kapcsolatba hozhatók a tragikus eseményekkel. A WTO szakértői azt tanácsolják, ezeknek az országoknak azonnal akcióba kell lépniük s lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az átalakuló piac egyáltalán elfogadja őket. Vagyis a krízishelyzetű országokban a negatív hatás nagysága attól függ, tudják-e kezelni a problémákat.

Amerikában az idén a negyedik negyedévben számítanak csak visszaesésre a turizmusban, jövőre már stagnálást várnak. A Travel Industry Association of America (TIA) új felmérése szerint az év végéig történő visszaesésben komoly károkat szenved a kongresszusi turizmus és a vállalati utaztatás területe. - két szektor újraélesztése valószínűleg hosszabb időbe telik, hiszen már korábban is gyengébben szerepeltek.

A National Business Travel Association szeptember 11-e utáni felméréséből például az derül ki, hogy a legtöbb cég nem függesztette fel utazásait, de 58 százalékuk mérsékelni akarja számukat. A TIA szeptember 15-én készített, bizalmi felmérése szerint az amerikai felnőtt lakosság 58 százaléka tervez utazást a következő fél évben.

A turizmus helyzetének javítása érdekében máris jogszabályi változásokon, adócsökkentéseken törik a fejüket. Az utazási vállalkozások alacsony kamatozású hiteleket kaphatnának, s az üzleti utazás és a reprezentációs költségek adómentességének esetleges visszaállítása is szóba került.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)