Kamatot csökkentett az angol jegybank

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a várakozásokat is meghaladóan megfelelően fél százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette 4,50 százalékról az angol jegybank az irányadó kamatát, a kéthetes repót. Az angol jegybank idén januárban kezdte meg kamatcsökkentéseit - idén ez a hetedik kamatcsökkentés -, melyek a kamatot 6 százalékról, tizenegy havi változatlanság után 200 bázisponttal lejjebb vitték.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki döntést szinte kikényszerítette volna az amerikai Fed keddi döntése akkor is, ha - mint gyanítható - nem egyeztette volna a két központ a kamatpolitikáját. Kedden fél százalékponttal 2,00 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabb szintre csökkent az amerikai tartalékbankrendszer irányadó napikamata. A világ irányadó pénzügyi központjai közül még így is Nagy-Britanniában a legmagasabb a kamat.

A kamatmegfontolásokban szerepet játszó brit adatok nem állítottak elvi akadályt az újabb csökkentés elé, sőt. Októberben a várt csökkenés helyett ugyan javult a brit feldolgozóipar beszerzőmenedzser-indexe - 46,7 pontra a szeptemberi 46,5 pontról -, de ez változatlanul visszaesést jelez. A brit hazai össztermék 19 százalékát megtermelő brit gyáripar beszerzőmenedzser-indexe októberben már nyolcadik hónapja jelzett folyamatosan recessziót.

A vártnál nagyobb volt a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben Nagy-Britanniában. Az eredmény 0,6 százalék, míg a második negyedévi 0,4 százalék volt, de a GDD több mint 60 százalékát adó szolgáltatások bővülése lassult - 0,8 százalékra az előző negyedévi 0,9 százalékról. A brit gyáriparos szövetség (CBI) üzleti bizalmi indexe pedig az 1974-es gazdasági válság óta nem látott ütemben zuhant októberben.

A kamatcsökkentésért kiáltó gazdasági vészjelekkel egyidőben az infláció visszaesett. A legutóbbi, október második felében közölt hivatalos adat szerint a kamatpolitikában irányadó maginfláció 0,5 százalékos volt szeptemberben augusztushoz képest, és a fogyasztói árak így átlagosan 2,3 százalékkal haladták meg a tavaly szeptemberi szintet Nagy-Britanniában. A kormány által kijelölt riadószám, amely a központi bank pénzügypolitikáját meghatározza, 2,5 százalék tizenkét hónapra a maginflációban. Augusztusban 2,6 százalékra ugrott a tizenkét havi adat, miután vagy másfél évig rendre elmaradt a riadószámtól, de elemzők szerint az augusztusi adat csak múló rosszullét volt.

Csütörtök reggel a font 1,4644 dollár volt - a szerda reggeli 1,4657 dollár helyett - Londonban, 0,0005 dollárral drágább a szerdai későinél. Fél tízig 1,4650 dollárra drágult a font. Röviddel a kamatdöntés előtt 1,4611 dollárt ért, utána közvetlenül pedig 1,4638 dollárt.

(Üzleti Negyed-MTI)

Ajánlat:

Bank of England