Az átállás költségeit a magánvállalatok viselik Hollandiában

Vágólapra másolva!
Hollandiában az eurókészpénre való átállás összköltségét mintegy 10 milliárd guldenre - 4 milliárd dollárra - becsülik a szakértők, amelynek nagy része a magánkézben lévő bankokat és kereskedelmi vállalatokat terheli. Az ING vezető közgazdásza ugyanakkor úgy véli, hogy az átállás okozta veszteségeket néhány éven belül kompenzálhatják az egyéb tevékenységeikkel.  
Vágólapra másolva!

Az európai vállalatok ezekben a hetekben lázasan kalkulálnak: vajon milyen költségekkel jár majd az eurókészpénzre való áttérés. Hollandiában ezt a költséget mintegy 10 milliárd guldenre - 4 milliárd dollárra - becsülik a szakértők.

Az összeg nagy részét a magánkézben lévő vállalatoknak - főként bankoknak és kereskedelmi cégeknek - kell majd állniuk - véli Hein Blocks, a Holland Bankszövetség igazgatója, és hozzáteszi, hogy a költségek a vártnál jóval nagyobbak. Az igazgató becslései szerint a teljes összegből 2 milliárd guldent kell a pénzintézeteknek állniuk.

A holland kormány azonban csak egy töredékét téríti vissza ennek az összegnek, Frederick Von Dewell, az ING vezető közgazdászának legnagyobb bánatára, aki jóval nagyobb kompenzációt tartana szükségesnek.

Dewell a BBC-nek nyilatkozva kifejezte azon reményét, hogy a pénzügyi szektor az átállás miatt keletkezett veszteségeit néhány éven belül visszanyeri, például az adminisztratív költségek csökkentése révén. Az ING esetében a mostani veszteségek - Dewell számításai szerint - 5 éven belül megtérülhetnek a cég egyéb tevékenységeiből származó profitok segítségével.

A szakértők egy része egyébként úgy véli, hogy az eurókészpénz bevezetésének hosszantartó hatása lesz az európai tőkepiacokra. Az esetleges recesszió mélységének és időtartamának megítélésében ugyanakkor eltérőek a vélemények.

Hollandiában január 1-ével egy közel 700 éves valuta tűnik el, és a lakosság euró iránti bizalmát nem növeli az a tény, hogy bevezetése óta közel 30 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest. A hollandok többsége azonban úgy tekint a közös valutára és az általa megvalósuló nagyobb pénzügyi egységre, mint egy befektetésre, amely végül biztosan megtérül.

(Üzleti Negyed)