Ijesztő amerikai foglalkoztatottsági adatok

Vágólapra másolva!
Novemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben, 331 ezerrel csökkent a betöltött alkalmazotti állások száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. A munkanélküliség a vártnál szintén magasabbra, 5,7 százalékra emelkedett - közölte pénteken az amerikai munkaügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones/CNBC előzetes konszenzusa 195 ezres alkalmazotti munkahelyleépülést és 5,6 százalékos munkanélküliséget jósolt a múlt hónapra. Októberben a most felülvizsgált adatok szerint 468 ezerrel csökkent a betöltött állások száma az amerikai ipari és szolgáltatási szektorokban, és 5,4 százalékos volt a munkanélküliség.

Az októberi és a novemberi állásleépülés több mint húsz éve a legrosszabb kéthavi adat volt. A munkanélküliek aránya az 1995 augusztusában mért, ugyancsak 5,7 százalékos szint óta novemberben emelkedett a legmagasabbra.

Az átfogó adaton belül a szolgáltatási szektor - amely a tízévi fellendülés alatt az állásteremtés éllovasa volt - novemberben 164 ezerrel építette le alkalmazotti létszámát az októberi 327 ezres zsugorodás után. A gyáripar 163 ezer állást vesztett a múlt hónapban az októberi 124 ezres leépülés után.

Az átlagos alkalmazotti órabér 5 centtel, 0,3 százalékkal 14,52 dollárra emelkedett novemberben. A vártnál rosszabb foglalkoztatási adatok után a dollár egy időre 90 dollárcent/euró közelébe gyengült a korábbi 89 dollárcent körüli szintekről, majd vissza is erősödött oda.

A jegybank (Fed) a január óta tartó agresszív pénzügypolitikai lazítási kurzus jegyében eddig tíz alkalommal, összesen 450 bázisponttal 6,5 százalékról 2,00 százalékra, négy évtizedes mélypontra csökkentette irányadó egynapos kamatát - legutóbb november elején hajtott végre 50 bázispontos kamatcsökkentést -, s a piaci várakozás szerint az évet 1,50 százalékos alapkamattal fogja zárni. A Fed döntéshozói jövő kedden tartanak kamatértekezletet.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve