"Melleket támogass, ne diktátorokat"

Vágólapra másolva!
Egy jogvédő szervezet a közelmúltban kezdte meg a Triumph fehérneműgyártó cég elleni kampányát Nagy-Britanniában. A kemény hangú - a címben is olvasható - bojkott-felhívást a jogvédők a cég mianmari (korábban Burma) működése miatt indították el. A munkavállalói szakszervezetek nemzetközi szövetségének legfrissebb adatai szerint a burmai rezsim munkáltatói - a hadsereg által működtetett cégekkel szoros együttműködésben - követik el a legtöbb erőszakos jogsértést dolgozóikkal szemben.
Vágólapra másolva!

Súlyos vádakkal kénytelen szembesülni az utóbbi időben a német tulajdonban lévő fehérneműgyártó társaság, a Triumph International. Az évi másfélmilliárd dolláros forgalmat bonyolító cég ellen egy brit jogvédő szervezet indított bojkott-kampányt, melynek szlogenje: "Melleket támogass, ne diktátorokat". A kampányplakáton - hasonlóan a cég eredeti reklámjaihoz - egy fehérneműbe bújtatott hölgy látható, a különbség csupán a keblek takarására szolgáló anyagban van, amely az ellenreklámban szögesdrót.

A Magyarországon idén 3 milliárd forintos forgalmat bonyolító cég ellen azért indított "ellenkampányt" a társaság, mert az - a többszöri felszólítás ellenére - mindeddig nem volt hajlandó leállítani az 1997-ben indított mianmari gyárát. A társaság addig kívánja folytatni a hírverést, míg a cég be nem szünteti a fehérnemű gyártását az említett helyszínen.

Mint az a legtöbb nemzetközi munkaügyi szervezet elemzéséből kiderül, a Mianmarban alkalmazott munkáltatói gyakorlat leginkább a munkatáborokban alkalmazott módszerekre emlékeztet; nem ritka a dolgozók szigorú büntetése, az erőszak, a kínzás és a gyermekmunka, melyeket az ENSZ munkaügyi szervezet is számos alkalommal bírált - s csak részben eredménnyel. A különböző munkaügyi és emberi jogi szervezetek nyomására több neves multinacionális cég - így a Coca-Cola, a Levi Strauss, az Apple vagy a Reebok - hagyott föl a kifizetődő dél-ázsiai gyártással. Az ország ennek ellenére - a rezsim hivatalos statisztikái szerint - az utóbbi közel négy évben 366 beruházás kapcsán közel 7,4 milliárd dollárnyi külföldi működő tőkét vonzott - áll a BBC cikkében.

Tagadja a vádakat a Triumph

A BBC-nek először a társaság egyetlen illetékese sem volt hajlandó nyilatkozni, és jóval a kampány elindulása után is csak annyit mondott a cég szóvivője: "A mianmari üzem európai szabványok szerint működik." Pedig korábban több céggel előfordult már, hogy a "hírbehozás" után tett beismerő vallomással sikerrel hátrált ki az imázsrombolás okozta nehézségekből. Ennek egyik eklatáns példája a McDonald's úgynevezett "Happy Meals"-figuráinak története. A német nyelvterületen megjelent "Schwarzbuch Markenfirmen" (magyarul "Multinacionális cégek fekete könyve") által közölt leleplező riport szerint a gyorséttermekben ajándékként osztogatott műanyag bábukat a cég Kínában gyártatta, méghozzá 10-13 éves gyerekekkel. A könyvben megjelent állításokat az étteremlánc egy darabig tagadta, majd beismerő vallomás és nyilvános bocsánatkérés kíséretében áthelyezte a figurák gyártását.

A vállalatok egész sorát leleplező könyv egyik további érdekessége, hogy a támadott vállalatok egyetlenegy esetben sem fordultak bírósághoz hitelrontás vádjával. Mint az egyik szerző több német lapnak elmondta, a gyermekmunkával vagy éppen fegyvercsempészettel megvádolt társaságok azért nem választják a peres utat, mert jól tudják, annyi szennyest, amennyivel ők rendelkeznek nem ildomos kiteregetni a nagyközönség előtt.

Karácsonyi ajándék gyerekmunka nélkül

Az említett könyv a leleplezések mellett ahhoz is hozzásegíti a lelkifurdalással küzdő olvasót, hogy gyerekmunka és egyéb simlisségek nélkül készülő termékeket vásárolhasson. A könyv azokat a Nyugat-Európában már néhány éves hagyománnyal rendelkező szervezeteket említi (Transfair, a Rugmark vagy a holland Max Havelaar), melyek célja, hogy a rengeteg "gyarmatárut" pozitív megkülönböztető jelzésekkel látja el, így a fogyasztó biztos lehet benne, hogy az általa használt termékhez nem tapad erőszak és vér.

Multinacionális cégek fekete könyve
(német nyelven)

Transfair
(német nyelven)

Max Havelaar
(angol nyelven)