A Bank Austria idén 2 százalékos térségi növekedésre számít

Vágólapra másolva!
A közép-kelet-európai országok gazdasági növekedését idén alapvetően a belföldi kereslet és a belső konjunktúra határozza meg, s az Európai Unióban tapasztalható konjunktúra-hanyatlás csak mérsékelt hatással lesz a térség országaira - mondta szerdán a Bank Austria Creditanstalt vezető közgazdásza. A szakértő szerint a térség tíz országának átlagos gazdasági növekedése idén 2,1 százalék körüli lesz.
Vágólapra másolva!

Az idei év Közép-Kelet-Európa számára a kihívások éve, 2003 az újraélénkülés ideje lesz - véli Marianne Kager, a Bank Austria Creditanstalt vezető közgazdásza, aki azzal számol, hogy idén a gazdasági növekedés a térségben - a kutatott tíz ország körében - átlagosan 2,1 százalék körüli lesz, de ez még mindig az unióban várható 1 százalék duplája. Kager Magyarországon idén 3,6, jövőre 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Kager szerint jövőre a kelet-európai térség országainak gazdasága magára talál és 4 százalékos reálnövekedést ér el: a konjunktúra meghatározó eleme a belföldi kereslet lesz, de ezt már támogathatja a világgazdaság fellendülése is. Az elemző úgy ítéli meg, hogy a késői kilencvenes évek növekedési dinamikáját csak 2004-ben lehet majd újra elérni.

Kager szólt arról, hogy a közép-kelet-európai térség legtöbb országa gazdaságilag már nagyon erősen integrálódott az Európai Unióba, amely immár mindegyikük számára a legfontosabb kereskedelmi partner: az exportok átlag 70 százaléka irányul az uniós tagállamokba, s a gazdaságok eléggé rugalmasak ahhoz, hogy az EU-ban mutatkozó fellendülésből arányon felül profitáljanak.

A térségben a befektetések Kager szerint a nemzetközi konszernek óvatossága miatt jelenleg csökkenőben vannak, és idén várhatóan 18 milliárdról 15-16 milliárd euróra esnek vissza. Jövőre azonban újra megerősödik a befektetési tevékenység és ez jelentős mértékben hozzájárul majd a térség gazdasági növekedésének dinamikájához.

(MTI)