<P class="MsoNormal">Németország: a mélypont még hátra van

Vágólapra másolva!
Németországban, februárban a várakozásokat meghaladó mértékben javult az Ifo gazdaságkutató intézet által kedden kiadott hangulatindex. Az intézet elnöke szerint ugyanakkor a gazdasági ciklus mélypontja a második negyedévre várható, és a fellendülés csak a második félévben kezdődik.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-Németországra vonatkozó fő mutató 88,7 pontra emelkedett a januári 86,3 pontról. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 87,3 pontos értéket vártak.

A gazdasági élet jelenlegi helyzetét tükröző index ugyanakkor 76,8 pontra csökkent februárban a januári 78-as értékről. A jövőbeni várakozásokat figyelő index értéke 101 pontra emelkedett a januári 94,8-ről.

Az Ifo elnöke, Hans-Werner Sinn a számokat kommentálva elmondta, hogy Németországban a gazdasági ciklus mélypontja még hátravan, a második negyedévre várható, és a fellendülés csak a második félévben kezdődik. Erre elsősorban abból következtetett, hogy a jelenlegi helyzet megítélésének alindexe tovább romlott, miközben az üzleti várakozásoké ismét javult, negyedik hónapja egyvégtében és ezúttal különösen erősen, sőt, a kilátásokat rózsásnak tartók most először többségbe kerültek a több mint hétezer vállalatot képviselő válaszadók között, száz pont fölé emelve az alindexet. A fő mutató még mindig elmaradt a tavaly augusztusi 89,3 ponttól, a szeptemberi amerikai terrortámadások előtti utolsó felmérés eredményétől.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ifo

Korábban:

Derűlátó német cégvezetők
(2002. január 28.)