Golfot Brüsszelből, 501-est Párizsból - árkülönbségek a valutaunióban

Vágólapra másolva!
Az euró január 1-jei bevezetése - a lakosság várakozásaival ellentétben, de a szakemberek számára nem meglepően - nem hozott egységes árakat az euróövezetben. A kereskedőknek gondot okozhat, hogy a vevők az árkülönbségek miatt nem egyszer inkább külföldön veszik meg ugyanazt a terméket. A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy továbbra is London a legdrágább európai főváros, míg Levi's farmert Párizsban, BigMac-et Rómában vásárolhatunk a legolcsóbban.
Vágólapra másolva!

A lap hétfői számában megjelent összeállítás szerint, ha egy uniós tagállam állampolgára például egy alap-felszereltségű Volkswagen Golfot szeretne vásárolni, érdemes Belgiumban próbálkoznia, hiszen ott alig 14 ezer eurót - mintegy 3,4 millió forintot - kell érte fizetnie, míg például Portugáliában ugyanezért a modellért 1,4 millió forinttal többet kérnek. Szakértők szerint az autókereskedőknek gondot okozhat, hogy a vevők az alacsonyabb árak miatt inkább külföldön vásárolnak gépkocsit.

Levi's 501-es farmernadrágért Párizsba, vagy Bécsbe kell utazni, ugyanis a francia, illetve osztrák fővárosban 55 eurót - 13 420 forintot - kérnek egy darabért, míg Rómában például 18 554 forintnak megfelelő euróba kerül, Londonban pedig több mint 21 ezer forintot kérnek egy farmerért.

A belgiumi autóvásárlás után nem érdemes például BigMac-kel csillapítani az éhséget, hiszen Brüsszelben egy szendvics 3,1 euróba - 756 forintba - kerül, amellyel a belga főváros a második helyen áll Európában. Ha mindenképpen ezt a terméket szeretnénk választani, érdemesebb Rómában és Bécsben próbálkozni, mert ezekben a városokban csak 610 forintot kell érte kifizetni.

A Népszabadság bécsi tudósítója szerint az osztrák polgárokat nem nyugtatja meg, hogy a napi szükségletek tekintetében az osztrák árak a többi euróövezetbeli országhoz képest viszonylag alacsonyak, mert a tartós fogyasztási cikkek drágábbak, mint a többi valutauniós államban.

A Népszabadság római tudósítója arról számol be, hogy az árak összehasonlítása árthat az olasz idegenforgalomnak, mert azokból kiderülhet, hogy egy három napos víkend olcsóbb Párizsban, mint például Milánóban.

A legdrágább európai főváros továbbra is London, ahol például a metrójegyek ára világviszonylatban is a legmagasabb. A brit főváros mögött Zürich és Párizs áll a dobogós helyeken, rögtön utánuk pedig Koppenhága, Bécs és Amszterdam következik.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: