Egyesül a svéd Telia és a finn Sonera

Vágólapra másolva!
A svéd állami távközlési társaság, a Telia 67 milliárd koronáért - mintegy 6,5 milliárd dollárért - részvénycsere formájában felvásárolja a finn Sonerát. Az erről szóló megállapodást kedden jelentette be a két társaság. Az egyesüléssel az első határokon túli távközlési fúzió valósul meg Európában - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A stockholmi székhelyű Telia 1,5144 részvényt kínál egy-egy Sonera-papírért. Az ajánlat aktuális keddi árfolyamon 14 százalékkal drágább a finn cég hétfői záró-áránál. A Telia egyelőre nem közölte, hogy mekkora részt vállal át a finn társaság 2,76 milliárd eurós adósságából.

Mindkét cég többségi állami tulajdonú; a Telia-ban a svéd kormány 70,6 százalékot, a Sonerában a finn állam 53 százalékot birtokol. A Telia részvényesei 64 százalékot, a Sonera papírjainak tulajdonosai pedig 36 százalékot birtokolnak majd az egyesített vállalatban, amely stockholmi központtal működik tovább.

A Telia részvényeinek árfolyama 4,3 koronával - 11 százalékkal - 35,4 koronára csökkentek, míg a Sonera-papírok 31 eurócentet - 5,3 százalékot - veszítettek értékükből, és 5,52 eurón állt az árfolyamuk.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Telia

Sonera

Korábban: