Iliescu: a valutaalap megöli a román gazdaságot

Vágólapra másolva!
Keményen bírálta a Nemzetközi Valutaalapot Ion Iliescu. A román államfő véleménye szerint a szervezet által Romániától elvárt intézkedések a "gazdaság szervezetének halálához" vezethetnek. Néhány órával később azonban helyesbített: közölte, hogy nem a valutaalapot támadta, hanem Románia nevében fogalmazott meg önbírálatot.
Vágólapra másolva!

A kolozsvári műszaki egyetemen elmondott beszédében Iliescu azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Románia esetében nem a gazdasági gondjaira keres megoldást, hanem azt várja el, hogy az ország számolja fel a problémák következményeit. Iliescu beszámolt arról is, hogy a közelmúltban kifejtette az IMF vezérigazgatójának, hogy a makrogazdasági stabilitásért tett lépések a gazdaság szervezetének halálához vezethetnek. A mindörökre legstabilabb szervezet a halott szervezet - tette hozzá az államfő.

Iliescu beszédében értékelte a világgazdaság jelenlegi helyzetét is. Úgy vélte, hogy "valami nincs rendben" a világ gazdasági és pénzügyi kapcsolatait szabályozó rendszerben, mert például miközben a világ gazdasága gyorsuló ütemben fejlődött az elmúlt évtizedben, tovább nőtt a szakadék a gazdag és a szegény országok között. Az elnök hangsúlyozta, hogy Románia a szegény országok közé tartozik: a lakosság egynegyedének napi két dollárnál kevesebb jövedelemből kell megélnie. Hozzátette, hogy a román szegényeknek még az afrikai szegényeknél is nehezebb a sorsuk, mivel Afrikában nem kell a tél hidege ellen megfelelő lakásokkal és ruházattal védekezniük. Iliescu szerint a megoldást az jelentheti, ha a gazdag országok az Egyesült Államokkal az élen nemzeti jövedelmük meghatározott részét a szegény országok támogatására fordítják.

Az államfő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Romániának meg kell tanulnia alkalmazkodni a világgazdaság szabályaihoz.

Az egyetemi beszéd elhangzása után Iliescu azonnal pontosított. Közölte, hogy az IMF célja ugyanaz, mint Romániáé: a makrogazdasági egyensúly biztosítása. A bírálat nem az IMF-nek szólt, hanem saját magunknak. Nem oldottuk meg Románia alapvető gondjait, mivel nem léptünk fel hatékonyan az okok megszüntetése érdekében - ismertette megváltozott álláspontját a román államfő.

(MTI)

Ajánlat:

IMF

Korábban: