Gazdasági szükségprogram Izraelben

Vágólapra másolva!
Az izraeli nemzeti egységkormány hétfőn gazdasági szükségprogramot hagyott jóvá: hatmilliárd sékellel csökkentik a kiadásokat, hárommilliárddal növelik a bevételeket, és év végére 3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt terveznek az eddig tervezett 3 százalék helyett.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés sorozat fő eleme, hogy bevezetik a tőkenyereség-adót, és 25 százalékkal megadóztatják a bankbetéteket (eddig ez nem létezett), továbbá növelik az áfát, és csökkentik a társadalombiztosítási kifizetéseket. A pénzügyminisztérium mindössze annyit engedett, hogy lemondott a másfél éves bérbefagyasztási tervéről.

Hétfőn 17 kormánytag igennel, 9 nemmel szavazott, egy pedig tartózkodott. A Hisztadrut szakszervezeti szövetség két hét múlva országos sztrájkot akar kezdeni a megszorítások ellen tiltakozva. Az intézkedéseket a tavaly gazdasági visszaesés következményei és a megszállt területeken folyó hadműveletek költségei tették szükségessé, mert nélkülük az év végére a GDP 6 százaléka lehetne a költségvetési hiány, a pénzügyminisztérium szerint. Most másodszor módosították az idei költségvetést.

Független közgazdászok szerint a hiány így is el fogja érni a 24-25 milliárd sékelt, a GDP 5 százalékát. Ettől növekedni fognak a kamatok, de az adóemelések önmagukban sem fogják nagyobb ütemre ösztönözni a gazdaságot - mondták. A szakértők májusra várják a Bank of Israel rövid lejáratú kölcsönkamat-növelését, amely most 4,6 százalékos.

Izrael ötven év óta legsúlyosabb recesszióját éli át. Helyi elemzők újabb 1 százalékos visszaesést sem tartanak lehetetlennek, a tavalyi 0,6 százalékos GDP-csökkenés után.

(MTI)

Recessziós örvényben Izrael
(2002. február 18.)